Kundaliinijooga ja taekwondo

Teksti: Krista Mäkinen
Julkaistu: 13.7.2022

Pohdin tässä kirjoituksessa, mitä taekwondoharrastaja voisi oppia joogasta. Loppuun laitan muutaman ohjeen harjoitteista. Harjoitan kundaliinijoogaa, joka ei ehkä ole tutuimmasta päästä. Sitä kutsutaan myös tietoisuuden joogaksi. Se on teknologia, jossa on ikään kuin sisäänrakennettuna työkaluja hyvin moneen tilanteeseen. Pahoittelut jo alkumetreillä, että en tiedä muista joogan muodoista kovin tarkasti. 

Kundaliinijoogassa korostuu energian eli praanan liikuttaminen kehossa hengityksen (pranayama), käsiasentojen (mudrat), lukkojen (bandhat), mantrojen ja asanoiden avulla. Sana ’kundaliini’ tarkoittaa käärmettä (coil) ja kundaliinienergia lantionpohjassa passiivisena odottelevaa energiaa. Sana ’jooga’ tarkoittaa alemman ja ylemmän (olemuspuolen) yhdistämistä. Kaikki joogan muodot tähtäävät samaan eli puhdistamaan keho ja mieli, jotta ihminen voisi tulla täysin tietoiseksi (valaistua). Käytännössä tämä tarkoittaa omien haitallisten uskomusten ja tekojen sekä pelkojen ja emootioiden tiedostamista ja vapauttamista. Luot sitä, mitä olet, ja vielä enemmän sitä, mitä olet alitajunnassasi, joten moni kokee edellä mainitun prosessin mielekkääksi.

Samat tavoitteet

Hieman oikoen, joogisissa opeissa ja kamppailulajeissa voidaan nähdä samantyyppisiä tavoitteita: terve elämä ja terveet arvot. Modernin taekwondoharrastajan tavoitteina ovat fyysiset taidot, jotka tähtäävät itsensä puolustamiseen (sisältäen terveyden mielestäni), sekä arvoina oikeudenmukaisuus, vastuullisuus ja universaali tasa-arvo. Aiemmin tavoitteet lienevät olleet nykyistä fyysisempiä ja toisaalta henkisempiä, yleistä maailmankuvaa heijastaen. Joogin tavoitteena on mielen heilahtelujen sammuttaminen (Patanjali). Tähän käytetään joogisia työkaluja, jotka lähtevät konkreettisista elintavoista ja joogan harjoittamisesta.


Fyysinen harjoittelu

Kun osallistuin ensimmäiseen kundaliinijoogaharjoitukseeni, siinä oli taekwondon harrastajalle heti jotain tuttua. Liikkeet tehdään joko paikallaan tai jotain kehonosaa rytmikkäästi liikuttaen. Energia liikkuu hyvin dynaamisesti ja sitä ohjataan lukoilla. Hengitys on aina olennaisesti mukana: ’life-force’, ’praana’, ’ki’ - tunnistat sen, kun hengität rauhallisesti sisään ja ohjaat uloshengityksen kämmenten kautta. Hengitysharjoituksia on kundaliinijoogassa lukuisia erilaisia. Kaikkia harjoituksia tehdään vähintään minuutista ylöspäin, yleensä vähintään kolme minuuttia, jolloin höpöltäkin näyttävä liike alkaa tuntua tuskaiselta ja valaa epäuskoa. Voimantuotto tuleekin hakea hengityksen kautta tai muuten minuutit haastavammassa asanassa tai liikkeessä ovat yhtä tuskaa. Ärsyttäviä ajatuksia tulee väistämättä ja silloin kannattaa keskittyä hengityksen kuunteluun ja itse tekniikkaan. 

Asanoihin meno valmistellaan huolella ja mennään vain siihen asti kuin keho ja mieli antaa myöden (tämä joskus meillä taekwondossa unohtuu.) Liikkeissä tukena toimivat napakeskus, hengitys ja juurilukko. Huolellinen valmistelu ja rauhallinen aloitus on hyvin tärkeää siitäkin syystä, että raivokas aloitus saattaa viedä koko harjoituksen metsään. Tämä johtuu siitä, että praana menee sinne minne tietoisuuskin ja jos aiheutat kipua, tietoisuus on luonnollisesti kipukohdassa eikä halutussa paikassa. Tietänet tunteen liian innolla aloitetun kestävyyssuorituksen tai vaikka raajan venyttämisen kautta. Kun liikettä lähtee rakentamaan rauhassa yhdessä hengityksen kanssa, se alkaa kannattelemaan itse itseään. 

Joogaharjoituksessa keho ja mieli pyritään valmistelemaan hyvin ennen raskaampia osioita ja muutenkin tehdään kehoa kuunnellen. Käännytään sisäänpäin, ollaan sisäisiä sotureita. Taekwondossa tässä on haastetta, sillä useimmiten harjoitellaan ryhmässä, ja tahti tulee ulkoapäin. Myös taekwondossa mentaliteetti on soturimainen, enemmän ulospäin. Siksi jokaisen on hyvä valmistautua alkavaan taekwondoharjoitukseen vähintään mielen tasolla. 

Simppelitkin joogaliikkeet paljastavat kehonpuutteet kehon liikkuvuudessa ja voimatasoissa nopeasti, kun niitä tehdään minuutista ylöspäin. Risti-istunta on ensimmäinen testi. Päivästä riippuen en itse pysty istumaan ilman pientä tukea takamuksen reunan alla. Siihen vaikuttaa muun muassa edellisten päivien toiminta, stressi ja ruokavalio. Tuo rajoite luonnollisesti vaikuttaa samalla lailla potkujen liikeratoihin ja asentoihin. Lempeys aloituksessa on tässäkin kaiken a ja o. Lisäksi, kun tekee lempeästi, huomaa itsestään paljon enemmän ja pääsee pidemmälle. HUOM. Tämä ei ole sama kuin laiskottelu. Tärkeintä on, että mieli ei laiskottele silloin, kun harjoittelee. Sillä on myös suora yhteys vammautumisriskin pienenemiseen.

Fyysisestä näkökulmasta voidaan vielä ottaa esille palautuminen, jota jooga tukee monessakin mielessä. Hengitysharjoitukset aktivoivat hermoston parasympaattista osaa mikä käynnistää palautumisen. Alitajunnan mallien purkaminen (esimerkiksi meditaatio ja joogaharjoitukset) on pidemmällä tähtäimellä vielä tehokkaampaa palautumisen kannalta, sillä se suorastaan kuorii stressiä kerääviä toimintamalleja ja kerroksia.


Henkinen ja psyykkinen puoli

Ei liene yllätys, että joogan harjoittaminen voi lisätä sisäistä rauhaa ja keskittymiskykyä. Monet todennäköisesti hakevatkin joogasta mahdollisuutta kääntyä sisäänpäin. (Kundaliini)joogassa silmät pidetään useimmiten kiinni. Lisäksi katse viedään useimmiten kulmien väliin, niin sanottuun intuition keskukseen. Tämä helpottaa huomion kääntämistä sisäänpäin. Älä kuitenkaan kokeile tätä taekwondossa!

Tietoinen hengittäminen ja hengitysharjoitukset ovat yleensä hyvä läsnäolon mittari. Sulje silmät, tarkkaile hengitystä ja sitten voitkin ihmetellä mitä kaikkea sisäinen ”netflix” tänään tarjoaa! Kaikkea ajattelua on mahdoton blokata pois. Ajan myötä ne kuitenkin vähenevät, kun siivoat alitajuntaasi. Yksinkertaisin harjoitus on se, että aina kun huomaat ajatuksesi laukkaavan, palaat kuuntelemaan hengityksesi ääntä. Lempeästi, mutta päättäväisesti.

Joogaharjoituksessa ohjaajan tehtävä on luoda harjoittajille ’tila’. Tilalla tarkoitetaan sellaista fyysistä ja henkistä avaruutta, jossa harjoittajan on mahdollista kääntyä sisäänpäin, tiedostaa, vapauttaa ja antaa potentiaalin tulla esiin. Harjoittajasta itsestä on kiinni miten syvälle hän kulloinkin menee tai pääsee. Vaikka taekwondoharjoitus on luonteeltaan erilainen, ohjaajan kannattaa miettiä, millaisen tilan hän luo, sekä miten oma strategia ja intentio pitäisi asettaa, jotta se parhaiten palvelisi harrastajien kehittymistä. 

Yleensä itse joogaharjoitus nappaa mukaan samoin kuin hyvä treenikin, sillä hyvässä harjoituksessa on virtaus. Ryhmässä ilmapiirillä on suuri merkitys. Olemme kaikki yhtä tietoisuutta, joten jokaisen ajatuksilla on vaikutus yleiseen ilmapiiriin. Muista siis, että mihin ikinä oletkaan päättänyt osallistua, olet vastuussa siitä mitä kannat mukanasi. Ole valitsemassasi tilanteessa sataprosenttisesti läsnä, avoimin ja puhtain mielin. Muutoin sabotoit sekä omaa että muiden harjoittelua. 

Jooga testaa nopeasti kärsivällisyyttäsi. Itselleni kolmen minuutin paikallaan istuminen ja meditaatio kuulostivat alussa sopivan tehokkaalta. Kundaliinijoogassa monet meditaatiot ovat varsin toiminnallisia mikä tuntui alussa helpottavalta - saa kokea mutta samalla myös tehdä jotain. Monissa meditaatioissa käytetään myös mantraa. Nyt kun olen päässyt hieman pidemmälle, ymmärrän, että tuo tekeminen on reitti hiljaisuuteen eikä sen varjolla pidä puuskuttaa minuutteja menemään. Toistamalla taekwondotekniikkaa jollain sopivalla rytmillä, on myös mahdollista päästä meditatiiviseen tilaan. Voit tuntea ainakin energian (ki’n) virtaavan. 

Otin alussa esille molempien harjoitusmuotojen tavoitteina itsesuojelun (terveyden) sekä puhtaat ajatukset ja arvot. Molemmissa huolletaan kehoa ja tällä saavutetaan hyvä puolustus ulkoapäin tulevia hyökkäyksiä vastaan. Voidaan huomata myös, että sisäinen rauha ei anna ulkopuolisille tarvetta hyökätä (heijastuksen laki) saati tehdä sitä itse.

Arvot värittyvät syntyhistorioiden mukaan, mutta, kuten tavallista, pitkälle vietyjen harjoitusmuotojen arvot lähenevät toisiaan, kohti universaaleja ajatuksia. Vain reitit ovat erilaisia. Joogassa arvojen omaksuminen on selkeästi keskeisemmässä roolissa. Oikeastaan on niin, että tutkimatta omia arvojaan ja sisäistä maailmaansa, on mahdotonta edetä joogan polulla. Aika ajoin moni varmaan tutkii omaa arvomaailmaansa suhteessa taekwondouraansa, mikä on aina paikallaan.


Liikkeitä harjoiteltavaksi

Syvä hengitys: Istu selkäranka suorassa, mutta rentona. Tue asentoa tarvittaessa tyynyllä istumalla sen reunalla. Kohenna yläkehoa tuomalla rintakehää hieman eteenpäin. Vie leukaa kevyesti taakse. Laske kädet rennoiksi polvien tai reisien päälle. Voit yhdistää etusormien ja peukaloinen päät (gyan mudra). Sulje silmät, vie katse kulmien väliin.  Hengitä keräämällä ilmaa vatsaan, sitten rintakehään ja sen selkäpuolelle ja lopuksi vielä solisluiden kohdalle (rintakehän yläosa hieman nousee). Hengitä ulos päinvastaisessa järjestyksessä. Toimi  rauhallisesti. Mikäli sinulle tulee tarve vetää välissä ilmaa tai hengittää jollain muulla rytmillä, olet todennäköisesti toiminut liian rajusti. Jos yllä oleva tuntuu hankalalta, asetu makuulle, aseta kädet navan tuntumaan ja tutki miltä vatsahengitys tuntuu.


Hengityssarja

Istu tukevasti ja rennosti tuolin reunalla tai risti-istunnassa, selkäranka suorana mutta ei jännitettynä.

Hengitys vasemman sieraimen kautta: paina oikea sierain kiinni oikean käden peukalolla. Vasemmassa kädessä on gyan mudra, etusormen ja peukalon päät koskettavat. Hengitä syviä pitkiä hengityksiä (katso yllä) vasemman sieraimen kautta, rennosti ja luonnollisesti. Jatka 3 minuuttia. Sen jälkeen vedä syvään henkeä molempien sierainten kautta, pysäytä 10-30 sekunniksi, hengitä ulos.

Hengitys oikean sieraimen kautta: paina vasen sierain kiinni vasemman käden peukalolla. Oikeassa kädessä on gyan mudra, etusormen ja peukalon päät koskettavat. Hengitä syviä pitkiä hengityksiä (ks. yllä) oikean sieraimen kautta, rennosti ja luonnollisesti. Jatka 3 minuuttia. Sen jälkeen vedä syvään henkeä molempien sierainten kautta, pysäytä 10-30 sekunniksi, hengitä ulos.

Vuorosierainhengitys vasemman sieraimen kautta: sulje oikea sierain oikean käden peukalolla, hengitä sisään vasemman sieraimen kautta, sulje vasen sierain oikean käden pikkurillillä, hengitä ulos oikean sieraimen kautta. Jatka 3 minuuttia. Sen jälkeen vedä syvään henkeä molempien sierainten kautta, pysäytä 10-30 sekunniksi, hengitä ulos.

Vuorosierainhengitys oikean sieraimen kautta: sulje vasen sierain vasemman käden peukalolla, hengitä sisään oikean sieraimen kautta, sulje oikea sierain vasemman käden pikkurillillä, hengitä ulos vasemman sieraimen kautta. Jatka 3 minuuttia. Sen jälkeen vedä syvään henkeä molempien sierainten kautta, pysäytä 10-30 sekunniksi, hengitä ulos.

Tulihengitys: Istu edelleen tukevasti. Yhdistä etusormi ja peukalo molemmissa käsissä. Vetäise napa sisään ja ylös niin, että ilma purkautuu ulos nenän kautta. Jatka rytmikkäästi 7 minuuttia. Vedä syvään henkeä molempien sierainten kautta, pysäytä 10-60 sekunniksi, hengitä rauhallisesti ulos. Ole niin liikkumatta kuin pystyt. Kuuntele sisäistä tilaasi, hiljaisuutta, 3 minuutin ajan. HUOM! Älä tee tulihengitystä kuukautisten aikana tai jos olet raskaana! 

Muista luonnollisuus. Tämä ei ole taistelu, eikä kukaan ole toista parempi. Lyhennä aikoja tarvittaessa, mutta säilytä aikojen välinen suhde.


Muutama taekwondoa tukeva asana (ks. kuvat)

varis

tuoliasana

jousiasana

kameliasana

stretchpose

lantion nostot

Varis
Tuoliasana
Jousiasana
Kameliasana
Stretchpose
Lantionnosto

Jos (ja kun nyt todennäköisesti) kokeilet näitä ilman ohjausta, mene asanoihin rauhallisella tarkkuudella. Älä mene yhtään pidemmälle kuin keho ja mieli antaa myöden. Stretchpose tehdään tulihengityksen kanssa, muut syvien pitkien hengitysten kera.

Jokaisen tarpeet ovat erilaisia eikä (kundaliini)jooga välttämättä ole kaikille se optimaalisin lisätukea tuova harjoitusmuoto. Kundaliinijooga tosin tuottaa yleensä vaikuttavan kokemuksen heti ensimmäisellä kerralla, mutta mikään irrallinen taito se ei ole. Sen sijaan ohjattuna ja hieman pidemmälle harjoitettuna siitä varmasti löytyy tukea taekwondoon ja myös toisin päin. Jos sinulla heräsi kysymyksiä tai haluat antaa palautetta, laita viestiä krikokko@gmail.com. Mikäli lukijoiden parista löytyy muita kundaliinijoogan harjoittajia, olisi kiva kuulla myös siitä!