Taegeuk poomsae -filosofiaa | Osa 3
Teksti: Emma Jämsén
Julkaistu: 10.8.2022
Taegeuk Poomsae
Taegeuk ( 태극 ) = vastakohtien yhteneväisyys (yin ja yang). Korealainen ääntäminen ”tai-jille”. Etelä-Korean lipussa taegeukia kuvataan sinisellä ja punaisella ympyrällä.
Poomsae ( 품새 ) = torjunta- ja hyökkäysliikkeiden määritelty kuvio
Taekwondossa on kahdeksan Taegeuk-liikesarjaa eli poomsaea. Jokainen liikesarja symboloi tiettyä luonnonvoimaa, ja ne kuvataan triagrammilla myös Etelä-Korean lipussa. Sanan ”taegeuk” kuvastaessa vastakohtien yhteneväisyyttä (yin ja yang) jokaisella liikesarjalla on vastakohtansa. Taolainen ajattelu maailmankaikkeuden ja vastakohtien tasapainosta vie Taegeuk-liikesarjan filosofiassa kohti syvempää ymmärrystä tätä lajia kohtaan. Poomsae tarjoaa valtavia henkisiä ja luonnetta rakentavia etuja, kuten sinnikkyyden ja jatkuvan kehittymisen tunteen, keskittymisen, huomion, tietoisuuden sekä itsekurin kehittämisen. Se, mitä itse olemme. Värivöisinä harrastaja paneutuu maailmankaikkeuden luomiseen luonnonvoimien kautta, kunnes pääsee uudelle tasolle etsimään tasapainoa itsestämme.
Näissä kahdeksassa artikkelissa käyn läpi teorian sekä filosofisen pohdintani kautta Taegeuk-liikesarjojen henkisen ja fyysisen toiminnan yhteyttä. Ensimmäisenä käsittelen toista Taegeuk-liikesarjaa.
Käy lukemassa edelliset pohdinnat:
Taegeuk Sam Jang ( 태극 삼장 ) = Taegeuk kolmas osio
Taegeuk Sam Jang -liikesarja symboloi innostusta ja lämpöä sekä tulta ja aurinkoa 리 [Ri]. Taegeuk liikesarjan symboloiva kirkkaus rohkaisee harrastajaa kehittämään itseään sekä kehittämään oikeudentuntoa. Liikesarja koostuu sekä napakasta tekniikasta että rauhallisesta mielestä.
Kolmannen Taegeuk-liikesarjan vastakohta on kuudes liikesarja Taegeuk Yuk Jang (태극 육장), joka symboloi vettä 감 [gam]. Innostuksen liekin ja valon vastakohtana vesi ja synkkyys muistuttavat elämän esteistä ja liekin sammumisen mahdollisuudesta. Taekwondotien alkutaipaleella näemme silti vielä positiivisen puolen elämässämme, mutta tässä vaiheessa alamme olla valppaita siinä, että tulikin voi polttaa.
Trigammi ☲ löytyy Etelä-Korean lipusta. Se esittää itse tulen vaihtelevaa energiaa sekä kyseiselle liikesarjalle ominaisia poikkiaskelia. Toisessa poikkioksassa tyydymme kahden askeleen sijaan askeleen pidennykseen. Kolmas liikesarja edustaa etelää.
EMMAN POHDINTAA
Tuli on kaunis, lumoava, mutta polttava elementti. Sanotaan, että liekkiä voisi katsella tuntikausia rauhoittavan vaikutuksensa ansiosta, joskus unohdamme sen voiman. Hallinnassa oleva tuli on ystävämme monella tavoin, mutta kun päästämme sen silmistä, voi tapahtua odottamatonta kauheutta. Tämä toimii metaforana myös mielellemme. Vaikka sisällämme liekehtisi, voimme pitää sisäisen tulemme hallinnassa sisäisellä lujuudellamme. Jos päästämme liekkimme valloillee, seuraukset eivät koskaan ole hyvät.
Edellisessä liikesarjassa harjoittelimme mielen vahvuutta järven kautta. Alitajunnassamme ja syvällä sisimmässämme piilee paljon asioita, myös pimeitä, mutta opimme koko ajan enemmän lujittamaan mieltämme. Emme anna ulkopuolisten tekijöiden enää mennä ihon alle. Tunnepurkaukset väärässä tilanteessa ja yliajatteleminen ovat kokemattomuutta sisäisen rauhan hallinnassa. "Mieti ennen kuin toimit" ja muut sanonnat käyvät hyvin taegeuk poomsaen opettamaan elämäntaitoon. Sisäisestä tulesta voimme tehdä vahvuutemme. Ajatuksemme ja sen vahvuus riippuu oman liekkimme tarkkailusta.
Tekniikka
Täysin feminiininen Ri esitetään intohimoisesti vaihtelevalla energialla, kuten välkkyvät tulen liekit. Välillä liekki rauhoittuu paikalleen ja välillä se lepattaa aivan kuten tekniikkamme tässä liikesarjassa; torjunnat ja askeleet ovat rauhan tyyssijaa kunnes energia purkautuu iskuihin ja potkuihin.
Ensimmäisessä oksassa tuplalyönnit laittavat tulen voiman liikkeelle valtaalla purkauksella. Liikesarjan sivuoksat omaavat iskuja ja potkuja. Eteenpäin menevät oksat rauhoittavat liekkiä torjunnoillaan ja pitää mielen kasassa. Vaikka poomsaessa käymmekin läpi tätä ailahtelevaa energialatausta, koko liikesarjan läpi kulkee yhtenäinen flowtila.
Tähän mennessä olemme oppineet jo kolme liikesarjaa. Tekniikkaa tulee vaihe vaiheelta lisää, mutta jo tässä vaiheessa harrastajan tulee tietää jokaisen liikkeen tarkoitus. Liikkeet viedään täydellä voimalla loppuun asti hengittäen aina ulos päin. Sisäänpäinhengitys tapahtuu liikkeiden välisillä tauoilla. Keskittymisellä ja oikealla flowlla viemme jokaisen taegeuk poomsaen loppuun hipoen täydellisyyttä; mieli ja keho yhteydessä tekemiseemme.
Mitä tuli todellisuudesaan on?
Ihmisen keksittyä tuli emme ole päivääkään voineet elää ilman tätä luonnon omaa energiaa. Tuli on mahdollistanut ihmiskunnan kehityksen oikeilla tavoilla hyödynnettynä. Silti olemme huomanneet tämän maailmankaikkeuden ihmeen olleen väärin käytettynä katastrofaalinen. Vaikka voimmekin hallita tulta joka päivä vain paremmin, se on yksi luonnonvoimista, jolla on oma tahto ja suuri voima.
Tuleen liitetään monta eri termiä, jotka kuvastavat tulen eri energioita ja vaiheita: tuli, liekki, kipinä, leimahdus, hiillos, lämpö, polte, tuhka ja paljon muitakin. Elämämme on kuin tämä liekki ja niin tulisi olla taegeuk poomsae matkamme kohti vahvempaa ja rauhallisempaa minää.