Arjen balanssi taekwondon ja opintojen välillä
Q & A
Teksti: Christian Kamphuis
Julkaistu 26.1.2022
Kuka puhuu ja mitä teet elämässäsi?
Tässä puhuu itse Christian Kamphuis (24). Opiskelen lääketiedettä Turun yliopistossa neljättä vuotta. Opinnot kestävät yhteensä kuusi vuotta. Minulla on myös 3. dan taekwondossa ja olen kilpaillut liikesarjoissa EM- ja MM-tasolla vuodesta 2015. Nuorempana kilpailin myös kansallisella tasolla ottelussa, mutta se on jäänyt liikesarjan ja freestyle liikesarjan viedessä menessään.
Paljonko aikaa käytät treenaamiseen ja opintoihin?
Opintoihin kuluva aika vaihtelee viikoittain. Välillä meillä on käytännön harjoitteluviikkoja, jolloin saatamme olla sairaalalla pitkiäkin päiviä. Luentoviikoilla pystyn vapaammin sumplimaan aikataulujani, sillä luennoille osallistuminen ei yleensä ole pakollista vaan luentojen asiat voi käydä myös itsekseen omalla ajalla. Tenttien lähestyessä aikaa tietenkin kuluu hieman enemmän kirjastolla kuin “normiarkena”.
Harjoitusmääräni taekwondossa ovat viimeisen parin vuoden aikana vähentyneet jonkin verran. Muutama vuosi sitten palauduin vielä lähes mistä vain, mutta nykyään on jo pidettävä enemmän huolta fyysisestä ja henkisestä palautumisesta. Treenaamiseen kuluu viikkotasolla edelleen noin 8-12 tuntia.
Lisäksi kolmas iso aikasyöppö muodostuu erinäisistä videoprojekteista kuten FOC Taekwondo -YouTube-kanavan sisällön tuotosta. Kyllä aikaa riittää myös ihan rauhassa olemiseen mielestäni riittävästi. Jos joskus aikaa sattuu olemaan liikaa niin keksin kyllä aina lisää tekemistä!
Mitä treenaaminen pitää sisällään?
Harjoittelen Suomen Taekwondoliiton valmennuskeskuksessa Budokwain tiloissa itse liikesarjoja vain 1-2 kertaa viikossa. Näissä harjoituksissa pääpaino on synkron treenaamisessa Frans Salmen ja Olli Siltasen kanssa. Valmennamme pitkälti toisiamme. Olli on ollut myös aina iso apu freestyle-koreografioiden suunnittelussa.
Trikkausta pyrin treenaamaan 1-2 kertaa viikossa Turun Liikuntakeskus Alfassa voimistelupermannolla. Tämä sisältää erilaiset pyörähtävät hyppypotkut sekä voltit, joita hyödynnän myös freestylessä.
Fysiikkaharjoitteluuni kuuluu voimaharjoittelua 2-3 kertaa viikossa, sekä kerran viikossa Arto Lehtokarin vetämä nopeustreeni, jossa hiomme nopeusominaisuuksia erilaisin pompuin ja juoksuvedoin. Voimaharjoittelussa keskityn maksimi- ja nopeusvoimaan. Tykkään harjoitella sekä painoilla että kehonpainolla.
Liikkuvuutta tulee harjoiteltua muiden treenien ohessa ja välillä vielä erikseenkin. Kun ei ole kisakausi meneillään, tykkään liikkua myös ihan muilla tavoilla, kuten käymällä kiipeilemässä tai pelaamassa joskus tennistä.
Miten rytmität arkeasi?
Koulu määrää pitkälti harjoitusrytmiäni, sillä jokainen viikko koulussa/sairaalalla on hieman erilainen. Lääkis on suhteellisen peruskoulumainen siinä mielessä, että lukujärjestykset ovat pitkälti määrätty etukäteen, toisin kuin yliopistoissa yleensä. Katson yleensä viikonloppuisin tulevan viikon aikataulut koulun suhteen ja sumplin sen pohjalta milloin teen minkäkin treenin. Pyrin joka viikko priorisoimaan tietyt “pakolliset” treenit, jotka haluan saada tehdyksi hyvin palautuneena. Minulla ei ole tällä hetkellä henkilökohtaista valmentajaa. Tämän hyvänä puolena on se, että pystyn itse hyvin vapaasti vaikuttamaan siihen milloin ja mitä treenaan. Vapauden kääntöpuolena on tietenkin myös vastuu siitä, että kokonaisuus pysyy järkevänä ja kehittävänä.
Aikataulutan viikkoni pitkälti normaalia sähköistä kalenteria käyttäen. Kirjaan myös paperiseen harjoituspäiväkirjaan mitä tulee milloinkin treenattua, jotta voin seurata palautumista ja toivottavasti myös tapahtuvaa kehitystä.
Kun kisakausi pauhaa menemään, niin kyllähän siinä koulu jää helposti hetkellisesti hieman taka-alalle. Tietyt pakolliset asiat on kuitenkin koulunkin puolesta aina hoidettava. Tentteihin luku saattaa jäädä silloin kuitenkin hetkellisesti vähemmälle, mitä pyrin sitten kompensoimaan, kun kisakausi hieman hellittää. Toisaalta juuri ennen kisoja tiputan harjoitusmääriä, jotta palautuisin mahdollisimman hyvin. Samalla ehtii keskittyä hetkeksi kouluun, mikä pitää kisajännityksen loitolla.
Korona ei ole onneksi vaikuttanut kovinkaan merkittävästi omaan rytmiini. Opinnot ovat jatkuneet suhteellisen hyvin ennallaan. Käytännön harjoitteluja ei ole tarvinnut onneksi perua, ja luentojen siirtyminen osittain etäluennoiksi on ollut treenaamisen kannalta positiivinenkin muutos. Turun Seudun Urheiluakatemian urheilijana olen myös pystynyt jatkamaan harjoittelua lähes normaalisti koronasta huolimatta. Kilpailukalenteri toki näytti pitkään hyvinkin tyhjältä, mutta nyt näkyy jo ehkä hieman valoa tunnelin päässä.
Mikä sinua auttaa jaksamaan?
Aikatauluttaminen on ainakin minulle kaiken A ja O. Kun asiat, joita tekee, ovat lähtökohtaisesti innostavia ja mielenkiintoisia, saa niistä paljon virtaa jaksamiseen. Kaikille tulee myös välillä niitä hetkiä, joina asiat eivät tunnu kulkevan. Jos suurimman osa ajasta kuitenkin nauttii siitä, mitä tekee, selviää oman kokemukseni mukaan myös yleensä niistä vaikeimmista hetkistä.
Riittävä määrä laadukasta unta sekä tasainen unirytmi on myös kaikki kaikessa. Unilääkäri Henri Tuomilehtoa lainaten: “Palautumisesta yli 90 % tapahtuu nukkuessamme.” Jos ei unesta pidä huolta, kaatuu korttitalo ennemmin tai myöhemmin.
Tehokkaimmat tunnit ovat minulla useimmiten aamupäivään painottuen. Mielestäni on mukavaa, jos saan päivän pakolliset tai tärkeimmät asiat tehtyä mahdollisimman aikaisin. Välillä aikataulut kuitenkin venyvät ja saattaa asioita jäädä iltaankin.
Tukevatko arjen työt toisiaan?
Koen, että minulle sopii se, että on monta rautaa tulessa. Jos minulla olisi vain yksi asia, jota tekisin, en todennäköisesti saisi sitä tehtyä yhtään sen paremmin. Opinnot ja taekwondo antavat mielestäni oikein mainiosti vastapainoa toisilleen! Yksi iso plussa opiskelun ja urheilun yhdistämisessä on mielestäni se, että saa myös hyvin erilaisia kaveripiirejä, eikä oma identiteetti perustu vain yhteen juttuun.
Mitä tunnet saavuttaneesi ja mitä vielä tavoittelet?
Liikesarjassa olen jo saavuttanut useita arvokisamitaleita EM-kilpailuista sekä Beach MM -kilpailuista. Koen, etten ole vielä saavuttanut omaa täyttä potentiaaliani urheilijana, joten nälkää vielä löytyy. Haluan tuoda taekwondoa näkyville myös lajin ulkopuolelle, sekä promota liikesarjaa ja freestyleä omalla esimerkilläni sekä FOC Taekwondon kautta.
Lääkis ei ollut minulle vielä kovin nuorena mitenkään erityisen selvä valinta. Urheilun myötä kuitenkin on tullut kierreltyä eri lääkäreiden ja ortopedien vastaanotoilla omien vaivojen kanssa, mikä herätti lopulta lukion loppupuolella ajatuksen lääkikseen hakemisesta. Toisella yrittämällä se myös lopulta onnistui. Nyt koitan antaa koulun mennä omalla painollaan lukukausi kerrallaan.
Miltä tulevaisuus näyttää valmistumisen jälkeen?
Katsotaan kuinka monta vuotta vielä jaksan jatkaa kilpaurheilua. Menen vuosi kerrallaan, enkä osaa sanoa, mikä urheilu-urani tilanne on esimerkiksi kolmen vuoden päästä.
Lääkäriopiskelijoilta kysytään usein mihin aikoo erikoistua. Lisensiaatin koulutus kestää kuusi vuotta, jonka jälkeen yleensä mennään töihin. Vasta sen jälkeen ruvetaan erikoistumaan, mikä saattaa kestää töiden ohessa vielä toiset kuusi vuotta. Pyrin pitämään mielen vielä avoinna kaikille vaihtoehdoille, sillä todellisuudessa tässä kohtaa harva oikeasti vielä tietää, mitä haluaa tehdä isona. Urheilu on aina ollut lähellä sydäntä, joten voisi olla hienoa pystyä yhdistämään lääketiede ja urheilu ainakin jollakin tasolla. Saa nähdä, ajaudunko lopulta ortopedialle vai tuleeko minusta kuitenkin joku ihan muu lääkäri. Sen aika lopulta näyttää!
Christianin vinkki arkeen
Pyri rakentamaan arki asioista, joista oikeasti tykkäät. Jos päivittäin tekee itselleen tärkeitä asioita, arki rullaa huomattavasti mielekkäämmin! Pysykää terveinä, ja hyviä treenejä kaikille!