Liikesarjatuomaroinnin lyhyt oppimäärä
Teksti: Jenni Pohjonen
Julkaistu: 5.10.2022
Joko sinä olet päättänyt pukeutua pyhäinpäivän aattona pelottavimmaksi hahmoksi taekwondon maailmasta, liikesarjatuomariksi?
Tarvitset tähän vain valkoisen kauluspaidan, kravatin, harmaat suorat housut tai hameen, sinisehkön pikkutakin ja pisteitä lähes tauotta vähentävät peukalot. Tabletti tai hätätilanteessa poikittain pidelty kännykkä viimeistelevät tyylin. Jos juhlapaikassa ei ole toimivaa wlania, on uskottavampaa pidellä kynää ja paperia. IR-tuomarin asu olisi tietysti vielä kauhistuttavampi, mutta ne täytyy tilata Etelä-Koreasta, eikä toimitus enää ehtisi lokakuun lopulle. Kansallisen tuomarin asu saa siis tänä vuonna kelvata.
Jos haluat asun lisäksi todellista metodinäyttelyä, liitto tarjoaa muutaman kerran vuodessa kätevää yhden päivän tuomarikoulutusta halukkaille. Pääset kurssin jälkeen heti käytännön harjoitteluun liikesarjakisoihin. Kerron kuitenkin tässä tärkeimmät asiat, joihin sinun tuomarina tulisi kiinnittää huomiota kilpailijoiden suorituksissa. Takaan, että tällä preppauksella ja pienellä lisäponnistelulla saat tuomarikurssiltasi C-tuomarin oikeudet, kunhan käyt vielä seuraavassa kisassa tuomariasussa säikyttelemässä.
1. Onko kilpailijan puku oikeanlainen?
On, jos se on viimeksi pesty tällä viikolla ja joku niistä dobok-malleista, joita Suomessa käytetään. Meillä on matalan kynnyksen periaate liikesarjakisoissa. Emme pakota ostamaan toista pukua, vaan kisoihin voi tulla siinä dobokissa, jossa harjoittelee seurassaan. Vinkki kilpailijalle: ranking-kilpailijan kannattaa pukeutua pukukoodin mukaan, jotta huomio kiinnittyy suoritukseesi eikä asuusi. Toinen vinkki: lyhennä tarvittaessa vyösi niin, ettei se roiku polviin asti. Vaaksan verran polven yläpuolelle on hyvä.
2. Jalkaterien suuntaus
Jalkaterien kompassi menee monelta kisaajalta sekaisin tuomareiden katseiden alla. Monta hyvää apkubia, dwitkubia ja juchumseogia on pilattu takaviistoon osoittavilla varpailla.
Varpaat samaan suuntaan: moa seogi, naranhi seogi, kaikki junbi seogit (kibon, kyopson, bojumeok, tong milgi), juchumseogi, haktariseogi, kyotdari seogi ja "diamond shaped apkubi".
Jalkaterät 90 asteen kulmassa: dwitkubi, wen seogi ja orun seogi.
Jalkaterät korkeintaan 30 asteen kulmassa: apseogi, apkubi, bomseogi.
Ristiseisonnoissa eli apkoa / dwikoa seogissa jalkaterien kulma ei ole näin tarkasti määritelty, mutta tuomari tarkistaa, että sääret ovat ristissä ja maassa oleva päkiä on noin kämmenen leveyden etäisyydellä toisen jalan ulkosyrjästä.
Asentoihin kuuluu toki myös oikea leveys ja muita yksityiskohtia, mutta kulmapöydästä on hyvä aloittaa.
3. Silmäterien suuntaus
Karsastuksesta ei vähennetä pisteitä, mutta ainakin toisen silmän tulee katsoa liikesarjassa määriteltyyn suuntaan. Pääsääntö on pitää katse vaakatasossa ja siihen suuntaan, mihin edetään. Peruuttavat askelet (Taegeuk 6, Taegeuk 8, Keumgang, Jitae ja Hansu) ovat poikkeus, niissä katsotaan suuntaan, josta ollaan tulossa. Jos pysyt tai käännyt paikallasi, katso käsitekniikan suuntaan. Lattiaan ei katsota koskaan, ellei kyseessä ole kumarrus. Kattoon katsotaan vain, jos oma jalka osoittaa sinne. Potkuja tehdessä tiiraillaan siis potkun "osumakorkeuteen". Fyysinen osuma tulee vain kehäpotkuissa (Taegeuk 7, Cheonkwon, Hansu).
4. Poomsaen äänimaailma
Kihapin kuuluu kajahtaa oikeaan aikaan, jalan tömäytyksille eli jittzigeille on oma paikkansa, kuten myös pyojok-tekniikoille, joissa isketään omaan kämmeneen rystysillä, kyynärpäällä tai jalalla.
Hidastetun pyojok-liikkeen lopussa (Koryo) ei kuitenkaan sovi paukutella. Chonkwon-poomsaen are koduro makkiin kuuluu kaksi läpsäisyä käsivarteen. Takin hihat saavat paukkua muissakin torjunnoissa ja lyönneissä. Kaikkien muiden toimintojen äänettömyys on hyvä asia. Jalat eivät saa laahata mattoja kuuluvasti, hengitys ei saa olla puuskuttamista ja vastakäden vyölle vetämisen ei kuulu tuottaa ääntä nyrkin kohdatessa kehon.
5. Onko liikkuminen joutsenlampea vai joutsenlaulua?
Vesilintu on hyvä malli kilpailijalle: pää ja vartalo lipuvat vaivattomasti eteenpäin, vaikka pinnan alla räpylät saattavat polkea täysillä. Soidinmenoja ei kuitenkaan saa imitoida! Ylimääräiset kallistelut ja keikistelyt voivat lisätä viihdearvoa, mutta eivät pistesaldoa. Tuomareita kosiskellaan vain nopeilla, voimakkailla tekniikoilla. Käsitekniikoiden latausliikkeet eivät saa näyttää kehonrakentajan pullistelulta ja voiman vaikutelma luodaan tehokkaalla kiihdytyksellä ja tarkasti ajoitetulla pysäytyksellä.
Tässä oli liikesarjatuomaroinnin tosi lyhyt oppimäärä. Tervetuloa seuraavalle kurssille ja kisoihin oppimaan lisää!