Taegeuk poomsae -filosofiaa | Osa 5
Teksti: Emma Jämsén
Julkaistu: 19.10.2022
Taegeuk Poomsae
Taegeuk ( 태극 ) = vastakohtien yhteneväisyys (yin ja yang). Korealainen ääntäminen ”tai-jille”. Etelä-Korean lipussa taegeukia kuvataan sinisellä ja punaisella ympyrällä.
Poomsae ( 품새 ) = torjunta- ja hyökkäysliikkeiden määritelty kuvio
Taekwondossa on kahdeksan Taegeuk-liikesarjaa eli poomsaea. Jokainen liikesarja symboloi tiettyä luonnonvoimaa, ja ne kuvataan triagrammilla myös Etelä-Korean lipussa. Sanan ”taegeuk” kuvastaessa vastakohtien yhteneväisyyttä (yin ja yang) jokaisella liikesarjalla on vastakohtansa. Taolainen ajattelu maailmankaikkeuden ja vastakohtien tasapainosta vie Taegeuk-liikesarjan filosofiassa kohti syvempää ymmärrystä tätä lajia kohtaan. Poomsae tarjoaa valtavia henkisiä ja luonnetta rakentavia etuja, kuten sinnikkyyden ja jatkuvan kehittymisen tunteen, keskittymisen, huomion, tietoisuuden sekä itsekurin kehittämisen. Sen, mitä itse olemme. Värivöisenä harrastaja paneutuu maailmankaikkeuden luomiseen luonnonvoimien kautta, kunnes pääsee uudelle tasolle etsimään tasapainoa itsestään.
Näissä kahdeksassa artikkelissa käyn läpi teorian sekä filosofisen pohdintani kautta Taegeuk-liikesarjojen henkisen ja fyysisen toiminnan yhteyttä. Nyt vuorossa on viides Taegeuk-liikesarja.
Käy lukemassa edelliset pohdinnat:
Taegeuk Oh Jang ( 태극 오장 ) = Taegeuk viides osio
Taegeuk Oh Jang -liikesarja symboloi yleensä hyväntahtoista tuulta 손 [Seon]. Oh jang on valtaosaltaan jang. Tässä taegeuk-liikesarjassa liikumme tuulen lailla pitkiä oksia näyttäen tuulen mahtavan, mutta tyynen voiman vahvuuksineen ja heikkouksineen.
Viidennen Taegeuk-liikesarjan vastakohdissa lähdetään taaksepäin eli vastakohtana pysyy edellisessä artikkelissa mainittu neljäs liikesarja Taegeuk Sah Jang (태극 사장), joka symboloi ukkosta 진 [jin]. Rauhallinen tuuli on aina osana salamointia. Kumpikin luonnonvoima on kaukaa katsottuna vaaraton, mutta liian lähelle päästessä hyvinkin tuhoisa. Yhdessä ne tasapainottavat toisiaan ja pitävät katastrofit loitolla.
Ukkonen = ääni ilman olemusta (materiaa)
Tuuli = Olemus (materia) ilman ääntä
Trigrammi ☴ esittää tuulen yhteneväistä liikehdintää. Yhdistämme useamman tekniikan siirtyen pehmeästi, mutta varmuudella seuraavaan. Tuulen suunnan vaihdokset ovat kuin mielen maisemaa.
EMMAN POHDINTAA
Tuuli symboloi muutosta, liikettä, suuntaa ja rentoutta. Tuulella on samaan aikaan sekä hyvät että huonot vaikutukset kaikkeen ympärillä olevaan. "Muutoksen tuulet" on hyvä ilmaus eteenpäin vievälle elämälle. Elämäämme kuuluu hyviä ja huonoja hetkiä, mutta on meidän käsissämme, viemmekö elämäämme silti eteenpäin kaikesta huolimatta - niin kuin tuuli. Tuulella on aina suuntansa, vaikkei se aina olisikaan eteenpäin. Käymme oksien tavoin kokeilemassa ja kokemassa elämän tietämme, mutta liikumme silti koko ajan eteenpän.
Hellesäällä tuuli on kuin ihana pelastus paahteeseen. Toisinaan tuuli tuivertaa puutkin kallelleen, ja tällöin palautuu mieleen tuulen mahti. Tuulta voidaan pitää veden tavoin rauhoittavana ja tyynenä elementtinä ja luonnonvoimana, muttemme saa unohtaa siihen piilotettua voimaa. Tuulta ei voi nähdä, mutta sen voi sitä varmemmin tuntea ja jopa kuulla. Kuin muu luonto varottaisi tuulen puolesta sen hurjuudesta.
Tuuli tuntuu iholla lempeän lämpimänä, hyytävänä viimana ja kaikkena siltä väliltä. Välilä tunnemme tuulen olevan puolellamme ja toisinaan meitä vastaan. Liikesarjassa tuuli tuntuu olevan puolellamme, sillä pääsemme pysähtymättä käymään oksien päässä ja palaamaan takaisin. Tärkeintä on, että onnistumme ihmisen tavoin hyödyntämään tuulen voimaa eli ajattelemaan kaikkien kokemusten olevan tärkeitä kokemuksia.
Muutoksella voi ajatella taekwondopolkumme ajatuksellista muutosta. Olemme ylittäneet taegeuk-liikesarjojen keskivaiheen, ja syvä ymmärryksemme elämään on muuttumassa askel askeleelta. Muutoksista ja liikkeen vaihdoista huolimatta osaamme ottaa kaiken elämän tiellemme tulevan kokemuksena ja jatkaa eteenpäin. Tiettynä päivänä tuulee aina tietystä suunnasta, ennen kuin se muuttaa suuntaansa. Koskaan emme voi ennustaa, joten menkäämme myötätuulen mukana pelkäämättä silti taistellen vastatuuleen aika ajoin.
Tekniikka
Liikesarjan myötä käymme läpi tuulen eri vaiheita, vaikka tyyntä pysähtyneisyyttä emme tule näkemään. Jokaisessa tekniikassa saamme itseksemme aikaan ilmavirtaa suurien latausliikkeiden avulla. Käymme maan tasalla kurkottamassa oppiamme myös potkujen avulla ja näin löydämme elämäämme myös kolmiulotteisen näkökulman.
Pitkät eteenpäin vievät oksat kertovat päivittäisestä tuulen suunnasta, joka joskus voi muuttua sivuraiteille.
Uutena elementtinä liikesarja tuo tullessaan kihapien lisäksi tekniikasta syntyvät äänet, kuten kolmannen sivuoksan pyojok palgup chigi ja poomsaen äänekäs lopetus jitt-ziggi. Vaikka tuuli on itsessään hiljainen, ympärillä olevat elementit tuottavat ääntä tuulen vuoksi. Viimeisen tekniikan koa seogin ja tungjumok ap chigin yhdistelmä vie meidät yllättävällä liikkeellään rohkeasti eteenpäin. Emme koskaan ole valmiita, ja muutoksen tuomaan epävarmuuteen tulee suhtautua rohkealla mielellä ja jatkaa vain eteenpäin.
Mitä tuuli on?
Tuulta syntyy kun eri seutujen vallitsevat lämpötilat aiheuttavat eroja ilmanpaineissa ja näin ilma alkaa liikkua korkean ilmanpaineen puolelta matalammalle. Mitä voimakkaammat paine-erot ovat, sitä voimakkaampi tuuli on. Jos taas paine on vakio, tällöin on myös tyyntä.
Tuuli saa voimansa auringosta ja siksi päiväntasaajan alueella on enemmän tuulen aiheuttamia katastrofeja. Lämpö ja suuret ilmanpaine-erot saavat aikaan jopa yli 32 m/s hirmumyrskyjä, jotka ovat hyvin epätodennäköisiä lähempänä maapallon napaa. Suurten merien rannoilla on myös suuremmat riskit hurjille tuulille ja niiden aiheuttamille luonnonvoimille, koska aava ja tasainen meri auttaa tuulta liikkumaan.
Ihminen on käyttänyt tuulta hyödyksi jo vuosisatoja liikkuakseen ja tuottaakseen. Samoin kuin ukkosta, Ukko-jumalaa on rukoiltu auttamaan kauppiaita, tutkijoita ja valloittajia pääsemään meren yli. Tuuli on iät ajat ollut ihmisen ystävä ja vihollinen. Nykyään tuulta käytetään myös sähkön tuottamiseen.