Ruuhkavuodet tasapainossa - Olli Siltanen
Teksti: Emma Jämsén
Julkaistu: 31.5.2023
Olli Siltasen (30) ruuhkavuodet alkoivat jo alle kolmekymppisenä, mutta hyvinkin tasapainoisesti. Väitöskirjan kirjoitus, taekwondo ja kasvava perhe ovat jo useamman vuoden kulkeneet arjessa käsi kädessä ja uusia innostavia haasteita on luvassa jo tulevana kesänä.
Jo 20 vuotta taekwondopolulla
Siltasen, 4. dan, on löytänyt tatamilta jo kolmattakymmenettä vuotta. Jo vuonna 2001 taekwondopolun aloittanut Siltanen on tunnettu kasvo Suomen liikesarjojen ranking-sarjassa. Siltanen oli liikesarjoista tauolla vuoden 2016, jolloin hän keskittyi ottelupuoleen. Nyt Siltasen siirtyessä alle 40-vuotiaiden sarjaan hän ei siltikään koe kuntonsa ja liikkuvuutensa kanssa minkäänlaista ikäkriisiä. “Jos olisin aktiivisemmin pitänyt ottelukuntoa yllä, vieläkään näin kolmekymppisenä ei olisi mitään ongelmaa pysyä jotenkuten mukana fyysisten ominaisuuksien puolesta”, Siltanen virkkaa.
Siltanen on kisaamisen rinnalla toiminut valmentajana mukana liikesarjojen MM-kisoissa Perussa vuonna 2016. Monien arvokilpailumitalien lisäksi Siltanen on voittanut aikoinaan myös Pohjoismaiden liikesarjamestaruuden useampana vuotena ja ottelussa vuonna 2016.
Tällä hetkellä Siltanen toimii aktiivisesti Budokwain salilla Turussa enemmänkin valmennustoimissa kuin treenaamassa. “Nyt kun on isä, ei voikaan joka ilta olla salilla, mutta vedän silti viikottain treenejä ja teen liikesarjamaajoukkueen nuorisovalmentajana nuorille videoanalyysejä, joissa annan ankaraa kritiikkiä”, Siltanen kertoo pilke silmäkulmassa. Videoanalyysit on osittain tulleet korona-ajan sekä ajan puutteen innoittamina, kun oikeaa kontaktia ei ole voinut ottaa. Näin Siltanen voi olla viikoittain mukana valmennustyössä leiritoiminnan lisäksi. Hän on toiminut myös apuna liikesarjojen freestyle-koreografioissa. Tällä hetkellä työn alla on valmentaa Linda Räkköläistä koreografian kanssa tuleviin kesäuniversiadeihin, jotka järjestetään Kiinan Chengdussa tänä kesänä. Siltanen päätti jäädä itse matkasta pois, mutta on henkisenä tukena Räkköläisen kisasuorituksessa.
Pieni stressi innostaa
Yliopistoelämä tuli osaksi arkea heti armeijan jälkeen 2012. Jo tuohon aikaan oli selvää, että MM-tason kilpailijalla ja yliopisto-opiskelijalla ei paljon vapaa-aikaa näy. Siltanen kertoo arjen selviytymiskeinoinaan olleen priorisointi, aikataulutus ja täysi keskittyminen tekemiseen. Siltanen ehdittiin palkata projektitutkijaksi LMD Groupiin jo ennen valmistumistaan, joten akateeminen ympäristö on ollut taukoamatta arjessa jo yli 10 vuotta.
Esikoisen syntymän jälkeen käytettävä aika on vähentynyt niin taekwondosalilla kuin muissakin elämän osa-alueissa, mutta nuo pienetkin omat hetket Siltanen on ottanut haltuunsa entiseen tapaan. “Tykkään ajatella, että minulla on kaikki narut käsissä, mutta onneksi nykyään ei tarvitsekaan olla ainoa narun pitelijä mahtavan tukiverkoston ansiosta”, Siltanen julistaa.
Ison elämänmuutoksen myötä Siltasen pää on silti pysynyt hyvin kasassa. Koronan tuoma etätyöskentely antoi akateemisen vapauden lisäksi mahdollisuuden viettää aikaa esikoisen kanssa. “Näin teoreettisena fyysikkona olen tottunut työskentelemään yksin ja oma-aloitteisesti”, Siltanen toteaa. Nykyään työtä tulee tehtyä myös yliopistolla.
Siltanen kokee olevansa oikeassa ammatissa. Tutkijan työstä saama akateeminen vapaus ja syntyvä kiire antaa Siltaselle energiaa toimia joka hetkessä täysillä. “Jollain masokistisella tavalla pidän stressistä, koska saan silloin aikaiseksi paljon”, Siltanen myöntää. “Kiireisinäkin päivinä osaa olla tyytyväinen jokaiseen hetkeen”, hän jatkaa.
Sopiva paikka tauolle
Siltasten esikoinen syntyi juuri koronan alkaessa myllertää. Työpäivät ja taekwondon harrastus saivat uudet kuviot, joten lapsen syntymän kasvaessa prioriteettilistan ykköseksi koko elämään tuli hyvinkin luontevasti uusi taitoskohta. Vuodesta 2019 naimisissa ollut taekwondopariskunta odottaa nyt toista tytärtä saapuvaksi, rakkaus kun löytyi tatamilta jo yli vuosikymmen sitten. Tuleva kesä onkin muutoksen aikaa, kun tulevan kuopuksen lisäksi ammattinimike vaihtuu projektitutkijasta tutkijatohtoriksi väitöstilaisuuden myötä.
Siltanen pääsi viime vuonna 30 vuoden paremmalle puolelle ja näin ollen joutui jättäytymään FOC-trion ryhmäsarjasta tauolle. “Palataan FOCin kanssa kisoihin, kun nuo kaksi tulevat perässä”, Siltanen naurahtaa viitatessaan ryhmän junioreihin Christian Kamphuisiin ja Frans Salmeen. Ennen pyöreitä vuosia FOC Taekwondon kanssa pisin tauko kesti yhdeksän kuukautta koronasta ja esikoisen syntymästä johtuen. FOC Taekwondoa ja poikien kisaseikkailuja voi seurata Youtubesta.
Vaikka kilpailu on jäänytkin vähäiselle, Siltanen on onnistunut saamaan PM-kisoista yksilöstä kultaa sekä Saksan avoimesta yksilöstä pronssia ja hopeaa parisarjassa Johanna Nukarin kanssa. Näin ollen EM-paikka on juuri myönnetty hänelle.
Tällä hetkellä taekwondo on omalta osin muutenkin tauolla. “Kun sopiva aika salille paluusta koittaa, haaveenani on kisaamisen lisäksi ehkä hakea päävalmentajan paikkaa”, Siltanen kertoo.
Tiede, taide ja urheilu tasapainossa
Arvokisoissa menestyneen Siltasen arjen ollessa täynnä myös akateemista ympäristöä sekä perhe-elämää, aikataulutus on ollut ratkaiseva tekijä kaiken yhtäaikaisessa hallitsemisessa. “Keskittymiskyky on vahvuuteni. Miellän itseni multitaskaajaksi, mutta osaan käyttää tehokkaasti lyhyetkin aikaslotit”, Siltanen kertoo.
Myös nykyään Siltasen perheen arki on kaiken kaikkiaan monipuolista. Jo nuorempana aloitettu pianonsoitto on säilynyt päivittäisessä arjessa, ja kerran vuodessa Siltasen voi nähdä myös laudan päällä rinteessä. Siltanen kokee, että harrastusten lisäksi teoreettinen työ ja taekwondokin tukeat toisiaan puolin ja toisin. “Kaikki tekeminen on todella erilaista ja kun keskittyy kunnolla yhden tekemiseen, aivot tuulettuvat kivasti kaikesta muusta”, Siltanen virnistää.
“Keskivertoarkipäivääni kuuluu lapsen kuskailun ja töiden lisäksi myös harrastuksia, vaimon kanssa yhdessäoloa sekä valmennustyötä”, Siltanen jatkaa. Vaikka taekwondoharrastus onkin nyt enemmän tauolla, hyötyliikuntaa tulee koiran ulkoiluttamisesta sekä työmatkapyöräilystä.
Jotta pakka pysyisi kasassa ja arjessa saisi tehdä muutakin kuin velvollisuuksia, Siltanen paljastaa selviytymisvinkkinä tiiviin tukiverkoston lisäksi tehtävälistojen tekemisen, jotta mikään ei pääse unohtumaan. Jokaiseen työpäivään mahdutetaan 1-2 tavoitetta ja suosituksena on pitää myös päiväkirjaa, kuten hänen esimerkkinään tutkimuspäiväkirjaa.
Uutta perheen tulokasta ja uuden uran alkua odotellessa Siltanen odottaa myös innolla, mitä maailmalla on annettavana ja samoin mitä hän voi itse tarjota. Mainiona elämänoppina Siltanen jakaa, että arjessa ja työelämässä matka on se tärkein asia, ei abstrakti päämäärä. Tämän sisäistäneenä, Siltanen on kiitollinen jokaisesta päivästään ja tekemisestään.