Tatamilla potkiminen on edelleen halpaa
Teksti: Eva Kottonen
Julkaistu: 14.6.2023
Kansikuva: Sami Reijasto
Kustannusten nousu ei toistaiseksi ole kurittanut taekwondoseurojen arkea. Laji halutaan kaikin keinoin pitää harrastajille mahdollisimman edullisena.
Inflaatio on ollut poikkeuksellisen nopeaa ja kukkaronnyörit ovat tiukemmassa niin yrityksissä kuin kuluttajillakin. Kysyimme, miten kustannustason nousu on näkynyt taekwondoseurojen toiminnassa. Vastausten perusteella vaikutukset eivät toistaiseksi ole olleet järisyttäviä, mutta tilannetta seurataan koko ajan. Eniten seurojen kustannuksiin vaikuttaa salivuokrien taso. Harrastajille laji on edelleen edullisimmasta päästä, ja sellaisena se pyritään myös säilyttämään.
Tatamilajit ovat kustannustehokkaita
EMA Lahden toimitusjohtaja Aki Tiihosen mukaan inflaatio ei ole toistaiseksi vaikuttanut toimintaan. EMA Lahti toimii taekwondoseurojen joukossa poikkeuksellisesti yrityspohjalta. “Meillä on edulliset vuokratilat ja pienet kustannukset. Toistaiseksi kustannusten nousu ei ole ollut stressinaihe”, Tiihonen sanoo.
Harrastusmaksujen korotus ei ole ollut Lahdessa esillä. Tiihosen mukaan tilannetta seurataan kuitenkin jatkuvasti. “Jos vaikka vuokra yhtäkkiä nousisi merkittävästi, niin tietysti tilannetta pitää arvioida uudelleen. Lähitulevaisuudessa suuria muutoksia ei ole tiedossa, mutta ensi vuonna viimeistään tarkastellaan taas, missä mennään.”
Tatamilajien vahvuutena Tiihonen pitää kustannustehokuutta. Harrastajalle taekwondo näyttäytyy verratten edullisena, eikä toimitusjohtaja usko, että harrastumaksuista muodostuu kynnyskysymystä vaikka yleinen ostovoima hupenisi. “Paljon on kalliimpiakin harrastuksia, esimerkiksi palloilupuolella. Siellä riski harrastajakatoon on suurempi. Tervetuloa vaan tatamille potkimaan, jos pallon potkiminen käy liikaa kukkarolle”, Tiihonen summaa.
Sieraimet vedenpinnan yläpuolella
Kouvolassa harjoitusmaksuja on jouduttu hieman korottamaan kohonneen kustannustason vuoksi, mutta Taekwondo Kouvolan puheenjohtajan Esa Riihimäen mukaan laji pyritään pitämään harrastajille mahdollisimman saavutettavana. “Ettei kenenkään tarvitsisi maksaa itseään kipeäksi. Yhdistysmuotoinen urheiluseurahan ei lain mukaan edes saa tuottaa suurta voittoa, joten meille riittää niin sanotusti, että sieraimet pysyvät vedenpinnan yläpuolella”, hän kertoo.
Harrastajien määrä on Kouvolassa vakiintunut koronavuosien jälkeen noin 50:een. Se pitää puheenjohtajan mukaan seuran toimintakykyisenä ja turvaa toiminnan jatkuvuuden. Erityisesti harrastajakilpailutoiminta on piristynyt viime vuosina, eivätkä matkustamisen kohonneet kustannukset ole toistaiseksi vaikuttaneet merkittävästi. “Seura tulee mahdollisuuksien mukaan vastaan matkakustannuksissa sekä leiri- ja kilpailumaksuissa. Ylijäävä raha pyritään kohdentamaan harrastajien eduksi mahdollisimman fiksusti”, Riihimäki sanoo.
Myös Kouvolassa on tunnistettu, että taekwondo on harrastusten edullisemmasta päästä. Seura harjoittelee kaupungilta vuokratuissa tiloissa, ja ohjattuja harjoituksia on kahdesta kolmeen viikossa, mikä on Riihimäen mukaan pitänyt kustannukset kurissa. “Syyskokouksessa loppuvuodesta arvioidaan taas tilannetta sen mukaan, miten syyskausi on lähtenyt sujumaan ja mikä on salivuokrien taso”, hän summaa.
Vuokra on suurin menoerä
Iisalmen Taekwondoseurassa on varapuheenjohtaja Jari Kannisen mukaan seurattu tarkimmin vuokratason nousua. “Meillä on oma sali, jossa olemme vuokralla ja vuokra on suurin menoerä. Kahteen otteeseen sitä on jo korotettukin”, hän sanoo.
Kannisen mukaan seuran tilanne on kuitenkin vakaa, ja kustannusten nousuun on pyritty varautumaan etukäteen. Tänä vuonna edetään suunnitelmien mukaan. “Tukiverkot ovat hyvät, ja kaupunkin on myös tukenut seuraa hyvin. Kaupungin tuen avulla vuokrankorotuksia on pystytty kompensoimaan, eikä tarvetta jäsenmaksujen korotuksille ole ainakaan toistaiseksi ollut.”
Iisalmessa tavoite on pitää harrastusmaksut alhaisina, jotta kynnys taekwondoharrastukselle pysyisi matalalla. Seuran teettämien kyselyiden mukaan nuorten harrastajien vanhemmat ovat pitäneet maksuja kohtuullisina. “Tämä on pieni kaupunki, jossa on paljon lapsiperheitä. Harrastuksista taekwondo on varmaankin edullisimmasta päästä, eivätkä varusteetkaan ole kovin kalliita. Meille on tärkeää, että saamme paljon porukkaa mukaan ja tutustumaan lajiin, ja siksi pyrimme pitämään jäsenmaksut maltillisina”, Kanninen sanoo.
Säätiön tuki mahdollistaa maksuttoman perhevuoron
Seuralla on vuosittaisessa budjetissa varattu myös osuus vähävaraisten perheiden harrastusmaksujen tukemiseen. Lisäksi Iisalmessa pääkonttoriaan pitävän juomayhtiö Olvin säätiön tuella Iisalmen Taekwondo tarjoaa maksutonta perhetaekwondoa kaikille halukkaille. “Se on kyllä suosittu. Kysessä on ikärajaton treenivuoro, jossa käy paljon muun muassa junioriharrastajien vanhempia”, Kanninen kertoo.
Iisalmen Taekwondo asemoituu varapuheenjohtajan mukaan enemmänkin kasvattajaseuraksi, ja seuran kilpailutoiminta rajautuu pääasiassa harrastetasolle. “Etäisyydet ovat pitkiä eikä seuralla ole suuria kilpailuresursseja, joten kilpailumatkamme suuntautuvat lähialueille. Siten esimerkiksi matkakustannusten nousu ei ole meille niin merkittävä tekijä”, Kanninen mainitsee.
Seuraavan kerran seuran taloustilanne on esillä ensi vuoden syyskokouksessa. Sitä ennen suurille muutoksille ei uskota olevan tarvetta. “Omasta harrastustilasta pyritään tietysti pitämään kiinni, se on meille tärkeintä.”