Millainen on tyypillinen valmentaja?

15.3.2012

Suomalainen urheiluvalmentaja on useimmiten mies, toimii vapaaehtoispohjalta, omaa 10 vuoden kokemuksen valmentamisesta ja on saanut lähes aina jotain valmentajakoulutusta. Nämä tiedot käyvät ilmi laajasta vuonna 2009 suomalaisvalmentajille suunnatusta kyselystä.

Kyselyyn vastasi yhteensä 2 213 suomalaista valmentajaa, jotka olivat viimeisen 12 kuukauden aikana aktiivisesti toimineet valmentajina tai ohjaajina.

Valtaosa kyselyyn vastanneista valmentajista oli miehiä (70 %), kaksi kolmasosaa sijoittui ikäluokkaan 30-49 vuotta ja asui joko yli 50 000 asukkaan kunnissa tai pääkaupunkiseudulla. Valmentajakoulutusta oli 93 prosentilla vastaajista ja korkeimpana valmentajakoulutuksena noin puolella oli lajiliiton I-tason koulutus, neljäsosalla II- tai III-tason koulutus ja korkea-asteen valmentajakoulutus oli noin joka viidennellä vastaajalla. Omaa kilpaurheilukokemusta oli 84 prosentilla vastanneista, ja valmennustoiminnan aloittamisen yleisimpiä syitä olivat oma lajiharrastustausta tai oman lapsen lajiharrastus. Valmentajakokemusta oli kertynyt keskimäärin 10 vuotta, ja valtaosa (65 %) toimi valmennustehtävässään vapaaehtoispohjalta. Valmennuskertoja kertyi viikossa keskimäärin neljä, ja aikaa valmentamiseen käytettiin noin 10 tuntia viikossa.

Useimmin toteutuneet ja myös tärkeimmiksi koetut oppimistilanteet suomalaisvalmentajilla olivat arkivalmennuksen kautta saatava kokemus ja tieto, oman lajin valmentajilta oppiminen ja omat kokemukset urheilijana. Kahdeksan kymmenestä valmentajasta oli osallistunut lajiliiton tasokoulutukseen ja noin puolet vastaajista koki sen erittäin tärkeäksi valmentajana oppimisen ja kehittymisen kannalta.

Julkaisu on luettavissa kokonaisuudessaan KIHUn www-sivujen kautta: www.kihu.fi/tuotostiedostot/julkinen/2012_blo_valmentaja_sel55_11011.pdf.