MM-kisat 2015 - Yhteenveto

21.5.2015

Naiset -49KG

Tanja Pasanen - Charlie Maddock, GBR (0-10)

Ottelu kulki kaksi erää vastustajan hyökkäillessä ja Tanjan pitäessä tarkkaa puolustusta. Avauserä oli pisteetön ja maailmanlistan sijalta 38. löytyvä Britti siirtyi 1-0 johtoon lyöntipisteellä vasta aivan toisen erän lopussa. Viimeisessä erässä Tanja yritti hyökätä enemmän, mutta jalat painoivat sen verran, että pelinavaukset eivät tuottaneet toivottua tulosta. Syyksi jalkojen väsymiseen epäiltiin sekä tarpeettoman alhaalla käynyttä painoa että liian myöhäistä saapumista kisakaupunkiin. Ottelun viimeisen 50 sekunnin aikana piste-ero repsahti 0-10 vastustajan eduksi. Tanjan sijoitukseksi ensimmäisissä aikuisten MM-kilpailuissa jäi 33. sija.

Naiset -53KG

Suvi Mikkonen - Georgia Barnes, GBR (12-5)

Suvi Mikkonen - Manuela Bezzola, SUI (8-7)

Suvi Mikkonen - Yun Wen Huang, TPE (10-18)

Suvi aloitti turnauksen tunnustelevalla ja varmalla ottelutyylillä, joka takasi erätauolle mentäessä 1-0 johdon Barnesia vastaan. Barnes on maailmalistalla sijalla 58. Toinen erä oli tasainen, mutta johtoasema pysyi tiukasti Suvilla luvuin 5-3. Vastustaja ei löytänyt päätöserässä keinoja murtaa Suvin puolustusta, joten Suville selkeä 12-5 voitto Iso-Britanniaa vastaan.

Toinen vastustaja oli Suville hyvin tuttu, viime vuoden aikana kahteen otteeseen voitettu sveitsiläinen, joka on rankingissa yhden pykälän kymmenenneksi sijoitetun Suvin edellä. Bezzola pääsi avauserässä 0-1 johtoon, mutta toisessa erässä Suvi tasoitti tilanteeksi 1-1. Tarkkaan pistevartiointiin perustuneiden kahden ensimmäisen erän jälkeen kumpikin avasi kaasuhanat kolmannessa erässä. Potkujen vaihdon jälkeen Suvi otti ensin 6-2 johtoaseman, joka kääntyi kuitenkin 7-7 tasatilanteeksi. Viime sekunneilla Suvi teki voittopisteen ja vei ottelun nimiinsä 8-7.

Kolmannessa ottelussa maailmanlistan kärkipaikkaa hallitseva Taiwan aloitti vahvasti ja johti ensimmäisen erän jälkeen ottelua 2-7. Suvi kavensi onnistuneen toisen erän aikana tilanteeksi 7-10 ja esitti hienon takakiertopotku-kiertopotku-yhdistelmän, josta ei kuitenkaan palkittu pisteillä. Ratkaisevassa erässä taiwanilaisen tarkkuus oli liikaa ja ottelu päättyi vastustajan voittoon luvuin 10-18. Suvin sijoitus oli viides, mikä on suomalaisen taekwondo-historian yksi parhaista sijoituksista aikuisten MM-kilpailuissa.

Naiset -62KG

Roosa Närhi - Jade Zafra, PHI (DSQ)

Roosa Närhi - Nina Klay, SUI (2-10)

Roosa oli jo e-varusteet päällä valmiina ottelemaan, kun tuli ilmoitus, että Filippiini ei aio otella. Edessä oli psyykkisen latauksen nopea purku ja valmistautumisen aloittaminen alusta seuraavan kierroksen otteluun, jossa vastaan tuli maailmanrankingin ykkönen Nina Klay. Ensimmäisessä erässä Roosa hieman kunnioitti kokenutta vastustajaansa, eikä näyttänyt vievän omia potkuja aivan perille asti. Klay sai kaksi vartalopotkua osumaan ja johti tauolle mentäessä 0-2. Toinen erä oli Roosan selvää hallintaa ja viimeiseen erään lähdettiin kutkuttavassa 2-2 tasatilanteessa. Kolmas erä alkoi hyvin palautuneena, lisäksi 10 sekunnin ottelun jälkeen oli pitkä video reply-tarkastus. Siksi ei voi kuin ihmetellä, mitä tapahtui: yhtäkkiä Roosaa alkoi huimata voimakkaasti ja loppuerän ajan kehässä oli vain muisto siitä taistelijasta, jota saatiin katsella siihen asti. Roosan sijoitus oli 17.

Naiset -67KG

Jenna Partanen - Seham Elsawalhy, EGY (4-3)

Jenna ensimmäiseksi vastustajaksi arvottiin maailmanlistan 9. sijoitettu egyptiläinen. Vastustaja painosti koko ensimmäisen erän, mutta Jenna piti pistetilin nollissa tarkalla puolustuspelillä. Toisen erän puolivälissä Jenna siirtyi 1-0 johtoon ja viimeiselle erätauollekin mentiin tilanteessa 2-1 Jennan johtaessa ottelua. Kolmannen erän alussa egyptiläinen potki itsensä 3-2 johtoon, mutta Jenna onnistui tasoittamaan tilanteeksi 3-3. Voitto karkasi vastustajalle 13 sekuntia ennen ottelun päättymistä, kun Egyptin tekemä lyönti palkittiin pisteellä. Tasaisen ottelun jälkeen 999Jennan sijoitus oli 17.

Miehet -87KG

Tero Kuorikoski - Bartosz Kolecki, POL (2-7)

Tero otteli ennakkoluulottomasti sijalle 91. rankattua puolalaista vastaan ja teki pisteettömän avauserän aikana useita hyviä avauksia. Vastustaja pääsi 0-1 johtoon kakkoserässä ja Teron yrittäessä riskillä tasoitusta, vastustaja kasvatti johtoa lukemiin 0-5. Erän lopussa Tero teki hyviä suorituksia ja toiselle erätauolle mentiin lukemissa 2-5. Kolmannessa erässä Teron jalka viuhui hyvännäköisesti kohti puolalaisen kasvoja. Pyydetty videotarkistus ei kuitenkaan tuonut kaivattuja pisteitä. Tero painosti koko viimeisen erän, mutta vastustaja napsi johtoasemansa turvin loppulukemiksi 2-7. Teron sijoitus 33.

Miehet +87KG

Teemu Heino - Alisher Gulo, TJK (6-2)

Teemu Heino - Guilherme Felix, BRA (4-5)

Teemun avausottelun kaksi ensimmäistä erää olivat hyvin vähäeleisiä. Kumpikaan ei tehnyt yhtään suorituspistettä, mutta vastustaja johti viimeiselle erätauolle mentäessä 0-1 Teemun saamien varoitusten ansiosta. Päätöserä oli puolin ja toisin aktiivisempi. Teemu takoi koko- ja taitoylivoimansa turvin loppuluvuiksi selkeän 6-2 voiton tästä maailmanrankingin sijalta 27. löytyvästä urheilijasta.

Myös Teemun seuraavan matsin ensimmäinen erä oli varovaista tunnustelua brasilialaisen (ranking 13.) saadessa yhden lyöntipisteen. Toinen erä oli aktiivisempi ja kumpikin esitti hyviä otteita. Toiselle erätauolle mentiin 2-3 takaa-ajoasemassa. Teemu vaikutti hallitsevan ottelua koko viimeisen erän ajan ja loppua kohden voitontahto tuli esiin aina vain enemmän. Voitto lipui kuitenkin niukasti vastustajalle ja Teemun sijoitus tällä kertaa 17.