Olympiakomitea jakoi kesäyksilölajien vuoden 2014 valmennustuet

20.11.2013

SUOMEN OLYMPIAKOMITEA

HUIPPU-URHEILUYKSIKKÖ

TIEDOTE 20.11.2013

 

 

Rioon valmistautuminen vuoden 2014 valmennustukien ytimessä

 

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksilön päättämien vuoden 2014 kesäyksilölajien valmennustukien painopiste on Rion vuoden 2016 olympialaisiin ja paralympialaisiin valmistautumisessa. Urheilija- ja lajikohtaisesti rakennetun tukijärjestelmän tavoitteena on mahdollistaa ammattimainen valmentautuminen, motivoida urheilijaa ja hänen valmennustiimiään sekä parantaa huippu-urheilun toimintaedellytyksiä kohti parempaa kansainvälistä menestystä. 

 

Valmennustuki on kokonaisvaltaista ja se voi koostua esimerkiksi potentiaalisten menestyjien yksilötuesta, asiantuntijatoiminnasta, valmennusjärjestelmän kehittämisen, nuorten urheilijoiden, päävalmentajien tai Nuorten olympiavalmentajien tuesta. Huippu-urheiluyksikkö on tukipäätösten myötä vastuussa valinnoista, priorisoinnista, toiminnan seuraamisesta ja tuloksista.

 

- Tavoitteena on rakentaa yhdessä lajien kanssa vahvempaa suomalaista huippu-urheilukulttuuria. Valmennustukivalmistelussa on urheilijoiden ohella arvioitu kokonaisvaltaisesti lajien huippu-urheilutoimintaa, kertoo Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski.

 

Valmennustukia myönnetään kolmessa kategoriassa

 

Huippu-urheiluyksikön tekemän urheilija- ja lajikohtaisen arvioinnin perusteella tukia jaetaan kolmessa kategoriassa: 1) lajit, joissa on potentiaalisia Rion olympialaisten tai paralympialaisten mitalisteja ja jotka täyttävät kansainväliseen menestykseen tähtäävän huippu-urheilutoiminnan kriteerit, 2) lajit, joissa on potentiaalisia Rion pistesijaurheilijoita, yksittäinen mitaliurheilija tai ei-olympialajien MM-mitalitason urheilijoita ja 3) urheilijat, joilla on menestyspotentiaalia tulevissa lajin arvokisoissa, mutta lajin muu huippu-urheilutoiminta on kehittymässä tai vähäistä. 

  

- Tukivalmistelujen pohjana on hyvin käynnistynyt ja jatkuva yhteistyö lajien kanssa, jonka avulla pystymme tekemään tarveharkintaisia ja yksilöllisiä ratkaisuja. Yhteistyössä Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa olemme pystyneet aikaistamaan sekä tuki- että apurahapäätöksiä muutamalla kuukaudella, jotta urheilijat, valmentajat ja lajiliitot pystyisivät paremmin suunnittelemaan ensi vuoden toimintaa, toteaa Kojonkoski.

 

Kesäyksilölajien valmennustukia jaetaan vuodelle 2014 olympia- ja ei –olympialajeissa 2 284 000 euroa ja paralympialajeissa 404 000 euroa. Tuen piirissä on noin 150 olympia- ja ei-olympialajien sekä noin 20 paralympialajien yksilöurheilijaa. Tuki on yksilöllisesti suunniteltua ja tarveharkintaista, joten yksittäisen urheilijan saamaa tukimäärää ei voi laskea esim. jakamalla lajin kokonaistukisummaa tuelle nimettyjen urheilijoiden määrällä.

 

Huippu-urheiluyksikön lajiryhmävastaavat seuraavat tiiviisti yksilötukiurheilijoiden harjoitteluprosessin etenemistä ja sparraavat lajien huippu-urheilusuunnitelman toteutumista. Laji- ja urheilijakohtaisesti vahvennetaan edelleen asiantuntijatoiminnan tukea (mm. psyykkinen valmennus, ravitsemus, fysiikka- ja tekniikkaharjoittelu, harjoittelun seuranta). Lisäksi Huippu-urheiluyksikön terveydenhuoltotiimi kohtaa henkilökohtaisesti kaikki Rioon valmistautuvat yksilötukiurheilijat.

 

 

Lisätiedot: 

Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski, 040-700 1943

Huippu-urheiluyksikön asiantuntija Leena Paavolainen, 0400-229 652

 

 

LIITE: Valmennustuet lajeittain ja tuelle nimetyt urheilijat