Suomeen tarvitaan lisää ammattivalmentajia

10.6.2011

”Tarvitsemme nopeasti satoja uusia ammattivalmentajia”

VALMENTAJAT HUIPPU-URHEILUN MUUTOSTYÖN YTIMESSÄ

 

Jos suomalaiseen huippu-urheiluun halutaan muutos, urheilijan polun kaikille eri tasoille tarvitaan lisää ammattitaitoista osaamista. Katseet kääntyvät ennen kaikkea valmennukseen.

 - Suomessa toimii tällä hetkellä noin 1500 ammattivalmentajaa. Tarvitsemme nykyisten vapaaehtoisten ja ammatikseen valmentavien lisäksi hyvin nopeasti ja pysyvästi satoja ammattitaitoisia ammattivalmentajia lisää, jotta saamme käännettyä kurssin paremmaksi, Huippu-urheilun muutosryhmän jäsen Antti Paananen arvioi.

 Huippu-urheilun muutosryhmän kevään tiedotustilaisuuksien sarja jatkui valmennuksen ja valmentajien tilanteen kartoituksella Urheilumuseossa, Helsingissä. Paanasen vetämän tilaisuuden esiintyjinä olivat ex-huippuvalmentaja ja nykyään yritysvalmentajana toimiva Jarmo Riski, koripalloilun mestarivalmentaja Pieti Poikola ja HJK:n valmennusjohtaja Erkka V. Lehtola.

 - Olemme haastatelleet ja tulemme haastattelemaan tänä keväänä noin 40 huippuvalmentajaa. Viesti on selvä. Valmentajuudelle tarvitaan tulevaisuuden näky, selkeä ammatillinen koulutuspolku sisältöineen. Siitä on saatava tunnistettu ja tunnustettu ammatti, Paananen sanoi.

 Millä keinoin tähän päästään?

- Tarvitsemme rakenne- ja toimintatapamuutoksen, jonka kautta syntyy huomattavasti lisää osaavien ammattivalmentajien paikkoja urheilijan polun kaikille eri vaiheille. Tästä muutoksesta kerromme lisää kevään viimeisessä tiedotustilaisuudessamme 22. kesäkuuta, Paananen jatkoi.

 

”Arvostus parempaa urheilun ulkopuolella”

Muun muassa Virpi Kuitusta ja Aino-Kaisa Saarista luotsannut Riski lupasi valmentaa hautaan asti, mutta ei usko enää palaavansa huippu-urheilun pariin.

- Meitä arvostetaan yritysmaailmassa paljon enemmän kuin urheilun sisällä. Valmentajien arvostuksen kasvattaminen olisi hyvä aloittaa siitä, että arvostaisimme itse enemmän sitä mitä teemme. Lisäksi kaikilla tasoilla, myös urheilujohdossa, pitäisi ymmärtää paremmin mitä urheilu on ja mitä se vaatii, Riski sanoi.

Lehtola, joka on erikoistunut lasten ja nuorten urheiluun, löysi nopeasti suomalaisen urheilun suurimman kipupisteen.

- Meillä on aivan liian vähän valmentajia, ja liian harva voi valmentaa työkseen.

Poikola oli samoilla linjoilla antaen täyden tukensa muutosryhmän työlle.

- Kaikille tasoille pitää saada lisää ammattimaista osaamista. Vain sillä tavalla pääsemme eteenpäin.

 

Värikäs keskustelu huipentui Riskin toivomukseen, kun häneltä kysyttiin, mikä asia olisi saattanut vaikuttaa siihen, että hänenkin osaamisensa olisi yhä suomalaisen huippu-urheilun käytettävissä.

 - Jos olisi ollut jokin selkeä näkymä tulevaisuudesta. Olisi saanut vaikka välillä vetää palkallisena henkeä ja ladata akkujaan.

 Riskin heitto innosti Poikolaa ja Lehtolaa. Molemmat unelmoivat tilanteesta, jossa joukkuelajin valmentaja voisi keskittyä edes 3-4 vuotta yhteen projektiin ilman joka viikko vaanivaa potkujen uhkaa.

 

 Huippu-urheilun muutosryhmän työn etenemistä voi seurata Humun omilta nettisivuilta osoitteesta www.huippu-urheilunmuutos.fi. Sieltä löytyvät myös raportit ja videot Urheilumuseon valmennusinfosta sekä Humun aikaisemmista tiedotustilaisuuksista.