Teemu Heino tekee taekwondohistoriaa - ensimmäisenä nimiin kymmenennet MM-kisat

22.6.2017

Teemu Heino

 Suvi Mikkonen ja Teemu Heino muodostavat Suomen joukkueen taekwondon MM-kilpailuissa Korean Mujussa. Heinon ottelupäivä on keskiviikko 28.6. ja Mikkosen torstai 29.6.

 

Teemu Heinosta tulee samalla ensimmäinen kymmenet ottelun MM-kisat kilpailut taekwondoin maailmassa. Samalla kisat ovat 40-vuotiaan urheilijan ilmoituksen mukaan viimeiset tällä tasolla.

 

Mujun MM-kisat ovat kaikkien aikojen suurimmat taekwondon arvokilpailut osallistujamääränsä suhteen. Mukana on lähes tuhat urheilijaa 183:sta eri maasta. Muun muassa kaikki Rion kahdeksan olympiavoittajaa ovat mukana MM-taistossa.

 

Kisat käydään kokonaisuudessaan 24.-30.6. välisenä aikana. Järjestyksessään lounaisessa Koreassa käytävät MM-kilpailut ovat järjestyksessään 23:nnet. 

 

Heino lähtee nautiskelemaan päätös MM-kisoihinsa

 

40-vuotias raskaassa sarjassa (+87 kg) otteleva Heino tekee siis lajihistoriaa. EM-kisoihin Heino ehti osallistua jo 1994 ja MM-historiaa puolestaan on katkeamaton vuodesta 1999 lähtien.

 

- Ensimmäiset MM-kisani olivat Edmontonissa 18 vuotta sitten. Sieltä parhaiten jäi mieleeni, miten johdin seuraavan vuoden olympiahopeamitalistia, Daniel Trentonia vastaan ottelua vielä toisella erätauolla. Silloin oli MM-mitali jo todella todella lähellä, mutta kolmannessa erässä Trentonin onnistui kääntää ottelu vielä itselleen. Mieleen jäi myös tuolloin maailman suurin ostoskeskus West Edmonton Mall ja tietenkin maailman luokan kisojenpäätösjuhlat, Heino muistelee.

 

Ensimmäisten MM-kisojen sijoitus viidentenä on edelleen myös Heinon paras. Neljännesvälieriin mies selviytyi peräti viisi kertaa perättäin vuosina 2003-2011. Viime MM-kisoissa Chelyabinskissä tie katkesi niukkaan 0-1 -tappioon 1/16 -finaaleissa.

 

Heino itse listaa terveyden ja rakkautensa lajiin suurimmiksi syiksi historialliseen kymmenen MM-kisan putkeen.

 

- Varmasti yksi tärkeimpiä asioita on ollut se, että olen onnistunut olemaan terveenä aina kun maailmanmestaruuksista on kisailtu. Tietenkin tärkeää on myös se, että tykkään lajista siinä määrin, että näinä viimeisimpinäkin vuosina olen vailla varsinaisia menestystavoitteita nauttinut harjoittelusta sen verran, että olen pysynyt riittävän hyvässä kunnossa tapellakseni tasaisesti maailman kärjen kanssa.

 

Heino ei pidä ennätystään mitenkään lyömättömänä ja toteaa, että oma lukukin voisi olla jopa isompi.

 

- Ei kymmenen MM-kisaa mikään rikkomattomaksi jäävä ennätys tule olemaan, omakin saldo voisi helposti olla pari kisaa enemmän, jos nuorena poikana olisi ollut hiukan suurempi urheilubudjetti tai MM-kisat olisivat olleet tuolloin hieman lähempänä. 1995 Filippiinit ja 1997 Hong Kong olivat turhan hintavia reissuja lähteä omakustanteisesti kilpailumatkalle, kun tuolloisen systeemin mukaisesti liiton tuki kohdennettiin ymmärrettävästi silloin potentiaalisimpiin menestyjiin.

 

- Nykyään laji aloitetaan paljon nuorempana kuin aikanaan itseni aloittaessa. Joku 16-18 -vuotiaana ensimmäisiin MM-kisoihinsa lähtevä tai lähtenyt nuorukainen voi pitkän uran tehdessään hyvinkin käydä 12 tai 13 MM-kisat, Heino uskoo.

 

MM-palkintokorokkeelle Heino ei ole yltänyt, mutta se ei miehestä tee katkeraa.

 

- Joka kisasta on monia muistoja, niin hyviä kuin katkeriakin. Hyviä, koska olen monesti ylittänyt itseni, voittanut niin edellisiä kuin tuleviakin maailmanmestareita ja saanut mahtavia ystäviä ympäri maailman. Katkeria, koska MM-mitali on aina kiertänyt minut, eikä vitossijaa parempaa ole MM-tasolta irronnut, niukkoja tappioita sitäkin useammin. Taekwondohan on kerrasta poikki niin kuin tennis, ja kuudesti olen hävinnyt ja pudonnut kisasta ko. kisojen tulevalle mitalistille ja vain kerran olen pudonnut kisoista ensimmäisellä kierroksella. Tuolloin, vuonna 2001, kärsin tappion sekä edellisen että seuraavan vuoden World Cup -voittajalle, joka loukkaantui seuraavassa ottelussaan, eikä siksi niissä MM-kisoissa päässyt palkintokorokkeelle, Heino muistelee.

 

Viime vuosien tapaan Heinon panostus kilpaurheiluun ei ole enää ollut kaikkein terävin. Silti MM-Koreaan lähdetään nauttimaan.

 

- Ihan hyvin on sujunut, melko kohtuullisella panostuksella. Lajitreeni on jäänyt liian vähiin, koska treenivastuksien järjestelyyn ei ole riittänyt tarpeeksi aikaa ja energiaa. Oheistreenit olen sitä vastoin tehnyt vähintäänkin riittävällä tasolla. Kaiken kaikkiaan on kuitenkin tunnustettava tosiasiat ja todettava että kokonaistreenimäärät ovat lähes puolittuneet siitä, miten harjoittelin viitisentoista vuotta 90-luvulta alkaen aina Lontoon olympiakarsintoihin asti.

 

- Odotan hyvää ottelufiilistä ja MM-tunnelmaa. Yritän nauttia vielä kerran siitä erityisestä fiiliksestä, joka MM-matolle kiivetessä aina on. Jos ottelen hyvin, olen tyytyväinen. Jos ottelen useamman kuin yhden ottelun, olen tyytyväinen. Tietenkin jokaista ottelua pitää lähteä voittamaan, mutta tällä kertaa minulla ei aidosti ole mitään absoluuttisia tulostavoitteita.

 

Mikkosellla viitostila puolustettavana

 

28-vuotias Suvi Mikkonen kilpailee -57 kg sarjassa. Mikkonen on tuoreella maailmanlistalla sarjassa rankattu 34:nnelle tilalle. Sarjan kärkinimet ovat Iso-Britanian kaksinkertainen olympiavoittaja Jade Jones, Espanjan Eva Calvo Gomez ja Egyptin Hedaya Malak.

 

Jesus Ramalin valmentama Mikkonen on nyt mukana viidensissä MM-kilpailuissa. Edellisissä MM-kilpailuissa 2015 Chelyabinskissä Mikkonen eteni aina puolivälieriin asti, joten sieltä tuli uran paras MM-sijoitus 5. Edellisistä MM-kisoista Mikkosella on sijoitukset 17., 33. ja 33.

 

Livestreamin MM-kisoihin löydät täältä

http://www.worldtaekwondo.org/competition/world-taekwondo-championships/championships-2017/live/