Urheiluvammat usein myös nuorten harjoittelun esteenä

12.9.2011

Kilpa- ja Huippu-urheilun tutkimuskeskus (KIHU) selvitti urheiluvammojen esiintymistä nuorisourheilussa svuoden 2010 huhtikuussa tehdyn kyselytutkimuksen avulla. 14-15-vuotiaille urheilijoille suunnattuun kyselyyn vastasi yhteensä 2523 urheilijaa seitsemästä eri lajista. Urheiluvammoja viimeisen vuoden aikana oli ollut noin puolella vastaajista. Pitkäaikaisista vammoista kärsi joka viides nuori.

Seitsemän eri lajiliiton yhdelle ikäluokalle tehdyn kyselytutkimuksen mukaan nuorten urheiluvammat olivat varsin yleisiä. Noin 50 % kaikista vastaajista oli kokenut vähintään neljän päivän harjoitustauon aiheuttaneen vamman viimeisen vuoden aikana. Eniten vammoja esiintyi jalkapallossa, telinevoimistelussa ja yleisurheilussa - vähiten vastaavasti maastohiihdossa ja taitoluistelussa. Pojilla oli vammoja keskimäärin hieman enemmän kuin tytöillä.

Suhteuttamalla vammojen määrä käytettyyn harjoitteluaikaan, saatiin vammariski, joka oli suurin jalkapallossa ja yleisurheilussa. Telinevoimistelun vammariski sen sijaan oli kyselyn pienimpiä. Kaikista vammoista äkillisiä oli 62 %, pitkäkestoisia 20 % ja rasitusvammoja 18 %. Selvästi yleisin vamma-alue oli alaraajat (68 %). Seuraavaksi eniten vammoja esiintyi yläraajoissa (13 %) ja alaselässä (12 %).

Vammojen hoitoprosessissa oli lääkäri mukana noin puolessa kaikista tapauksista. Vastaavasti noin neljänosaan tapauksista ei haettu ollenkaan hoitoa. Vammat aiheuttivat keskimäärin 24 päivän mittaisen tauon harjoitteluun, mutta hajonta taukojen kestossa oli erittäin suuri. Erilaisia kipuja ja särkyjä olivat kokeneet noin 57 % vastaajista viimeisen kolmen kuukauden aikana. Tytöillä niiden esiintyvyys oli noin 15-20 % suurempi kaikissa lajeissa. Tytöt käyttivätkin kipulääkkeitä lähes kaksi kertaa poikia useammin kipujen ja särkyjen vuoksi.

Tutkimusraportti on kokonaisuudessaan luettavissa KIHUn www-sivujen kautta: http://www.kihu.fi/tuotostiedostot/julkinen/2011_kon_urheiluvam_sel95_18425.pdf

Lisätietoja:
Tutkija Niilo Konttinen, niilo.konttinen@kihu.fi