Valmentajakoulutukseen uudistuksia

14.2.2012

Huippu-urheilun muutosryhmän ja Olympiakomitean valmentajakoulutusfoorumi kokosi ensimmäistä kertaa valmentajien ammatillisen ja vapaaehtoiskoulutuksen toimijatahot yhteen 14.2.2012 Helsinkiin. Paikalla oli yli sata osanottajaa lajiliitoista, ammatillisen koulutuksen järjestäjätahoista ja muusta koulutusverkostosta. Suomen Taekwondoliittoa edusti pääsihteeri Jarkko Mäkinen.

Avaintekijöitä ovat suomalaisen valmentajuuden ja valmennusosaamisen vahvistaminen. Foorumin osallistujat pitivät urheilijan polkua keskeisenä lähtökohtana valmentajakoulutukselle. Yhteinen tavoite on lisätä valmentajien työpaikkoja polun kaikissa vaiheissa sekä parantaa valmentajan työn arvostusta. Yksi suomalaisen huippu-urheilun menestystekijä tulevaisuudessa on valmennusosaaminen ja sen kehittäminen.

Huippu-urheilun muutostyön väliraportissa linjattiin osaamisen kehittäminen ja jakaminen keskeiseksi kilpailueduksi tulevaisuuden huippu-urheilumenestyksen turvaamisessa. Urheilijan polun rinnalle on nyt nostettu valmentajan polku. Suomeen tarvitaan paljon lisää ammattitaitoisia ja osaavia valmentajia urheilijan polun kaikkiin vaiheisiin. Jotta meillä on tulevaisuudessa huippu-urheilijoita, tarvitsemme huippuvalmentajia.

 

Valmentajakoulutuksen kehittämisvastuu Suomen Olympiakomitealle

Jatkossa valmentajien ammatillista ja vapaaehtoiskoulutusta kehitetään kokonaisuutena ja yhteisten tavoitteiden suunnassa. Valmentajan osaaminen kehittyy valmennuksen päivittäisessä toimintaympäristössä ja koulutuksen pitää tukea tätä. Tulevaisuudessa meillä tulee olla tunnistettavat ja tuetut valmentajan koulutus- ja urapolut.

Olympiakomitea on ottanut vuoden 2012 alusta vastuun suomalaisen valmentajakoulutuksen koordinaatiosta. Valmentajakoulutusta tullaan kehittämään päätoimisten työntekijöiden voimin, henkilövalinnoista tiedotetaan myöhemmin. Toiminta siirtyy vuoden 2013 alusta osaksi Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön osaamisohjelmaa.

 

 Lisätietoja:

Leena Paavolainen, 0400-229652

Asko Härkönen, 040-5210565