Viimeinen olympiakarsinta lähestyy

15.1.2012

Suvi Mikkonen -57 kg

Suomalaisten taekwondo-urheilijoiden viimeinen mahdollisuus lunastaa paikkoja Lontoon olympialaisiin on Euroopan karsintaturnaus, joka käydään Venäjän Kazanissa 27.-29.1.2012. Suomea edustavat naisissa Saina Savage (+67 kg), Suvi Mikkonen (-57 kg), Juho Kostiainen (-68 kg) ja Teemu Heino (+87 kg). Mikkonen, Kostiainen ja Heino ottelevat lauantaina 28.1. ja Savage sunnuntaina 29.1.

Joukkueen valmentajana toimii Jesus Ramal, joukkueenjohtajana Jarkko Mäkinen ja fysioterapeuttina Juho Ranta. Lisäksi mukana on Olympiakomitean edustajana Pasi Sarkkinen. Alla on Suomen Taekwondoliiton Project 2012-johtajan, Sampo Pajulammen, tekemää analyysia suomalaissarjojen ennakkosuosikeista sivustolta www.tu11.fi.

 

NAISET -57 KG
Sarja on kova, mutta huomattavan tasainen. Israelin Bat-el Gatterer on aiemmin voittanut Euroopan mestaruuden sekä edustanut maataan Olympialaisissa. Lisäksi kovia nimiä ovat Ranskan Marlene Harnois (EM 1., Univ. 1.) ja Italian Veronica Calabrese (JMM 1 ja JEM 1., MM 3.). Tässä seurassa Suvi Mikkonen on kuitenkin eräittäin kilpailukykyinen ja hänen otteensa pitkin vuotta ovat täysin vertailukelpoisia muihin osallistujiin nähden. Voidaan sanoa, että Mikkonen on ennakkosuosikkien joukossa.

NAISET + 67 KG
Saina Savagen sarja on osallistujamäärältään kisojen pienin. Kuitenkin taso on kova. Puolet sarjan ottelijoista on arvokisamitalisteja, ja etenkin Espanjan edustaja Simon Alamon saavutusten lista on varsin vaikuttava (JMM 1., EM 1., MM 1. sekä joukko himmeämpiä mitaleja). Alamoa lukuun ottamatta kaikkien sarjan ottelijoiden taso saattaa vaihdella turnauksesta toiseen ja heillä on taktisia heikkouksia, joita hyödyntämällä heidät on mahdollista voittaa. Savagella on siis realistiset mahdollisuudet olympiapaikkaan.

MIEHET -68 KG
Juho Kostiaisen sarja on todella mielenkiintoinen. Sarja on on tasainen eikä ehdotonta suosikkia voi nimetä. Lopullinen järjestys riippuu paljon arvontakaaviosta. Yksi kovimmista vastustajista on Kroatian Grgic Filip, jonka kanssa Kostiainen otteli viimekertaisessa kohtaamisessa tasapistein, kroatialaisen viedessä ylimääräisen erän äkkikuolemaratkaisulla. Kostiaisen valmistautuminen on sujunut hyvin ja hän on paremmassa kunnossa kuin koskaan. Mikäli kisapäivänä kaikki sujuu ilman ongelmia, on Juho todella vaikea voitettava.

MIEHET +87 KG
Teemu Heinon sarjassa on mukana hyvin eri tyyppisiä ottelijoita ja paljon kokemusta. Teemu, Tanskan Asidah ja Ranskan Pascal edustavat ehkä jossain määrin raskaan sarjan perustyyppejä, kun taas esimerkiksi Italia ja Turkki asettavat sarjaan urheilijat, jotka ovat menestyneet kevyemmissä sarjoissa, Turkin Tanrikulu aina olympiamitalia myöden. Menestys vaatii hyvää taktista onnistumista ja oikeiden lääkkeiden löytämistä kutakin ottelijaa vastaan. Se mikä toimii yli kaksimetristä Pascalia vastaan, ei varmasti ole oikea taktiikka Italian Molfettan voittamiseksi. Heino lähtee luottavaisena hakemaan uransa toista olympiaedustuspaikkaa.

MUUT SARJAT
Miesten alle 58 kiloisissa on yksi ehdoton suosikki, Espanjan Joel Gonzalez. Muille kärkisijoille voidaan veikata Portugalin, Kroatian ja Venäjän edustajia. Saksan pitkään loukkaantuneena ollut Levent Tuncat tekee paluun kaikkien katsojien iloksi. Onkin mielenkiintoista nähdä kuinka hyvään kuntoon “lentävä saksalainen” on päässyt.

Naisten alle 49 kiloisissa Espanja on toki suosikki, mutta perässä tulevat hyvässä vauhdissa Ruotsi, Turkki, Israel ja Saksa. Venäjän edustajaakaan tuskin voi jättää laskuista, vaikka hänen valintaansa voidaan pitää pienenä yllätyksenä.

Naisten -67 kiloisissa suosikkeja ovat Kreikka, Saksa ja Turkki. Mystakidou on hopeamitalisti jo Ateenan olympiakisoista ja edusti maataan myös Pekingissä. Saksan Fromm on Euroopan mestari. Sarjan yllättäjä voi olla vaikkapa nuori puolalainen, joka on noussut sarjaa alempaa haastamaan kokeneempia kisasiskojaan.

Miesten alle 80 kg on äärimmäisen mielenkiintoinen sarja. Ennakkosuosikkeja ovat Saksan ja Ranska, mutta myös Espanjan, Armenian, Hollannin ja Kreikan ottelijat omaavat menestypotentiaalia.

Koko turnauksesta voidaan todeta, että etukäteen muutamat suosikit nousevat esiin, mutta taso on melko tasainen. Kaikilla suomalaisilla on mahdollisuudet olympiapaikkaan.

Saina Savage +67 kg
Juho Kostiainen -68 kg
Teemu Heino +80 kg