YLE Puhe - uusi valtakunnallinen kanava

9.12.2011

Hiihtoa, mäkihyppyä, jääkiekkoa, jalkapallon EM-kisat, yleisurheilun EM-kisat ja Olympialaiset. Ensi vuosi on iso urheiluvuosi, mutta YLE Puheella on tilaa myös pienemmille lajeille.

 

”Kiinnostavat tapahtumat ja kiinnostavat ihmiset saavat varmasti tilaa kanavallamme”, lupaa YLE Puheen ohjelmapäällikkö Riku Saaranluoma.

 

YLE Puheesta tulee valtakunnallinen kanava vuoden 2012 alusta. Samalla sen profiili uudistuu, ja tapahtumaurheilu saa tilaa Puheen illoissa. Tapahtumaurheilun siirtyminen Radio Suomesta Yle Puheelle on merkittävä muutos.

”Urheilu on Ylelle tärkeä asia, ja nyt se saa merkittävän jalansijan valtakunnallisella kanavalla. Keskitymme isosti isoihin lajeihin, mutta otamme huomioon myös kaikki muut lajit”, Saaranluoma lupaa.

 

”Muutos mahdollistaa suoria selostuksia urheilusta huomattavasti enemmän kuin ennen. Yle Puheessa ei ole ohjelmakaaviota, joka rajoittaisi urheilun lähetysaikoja, ja Uutiset tai Merisää eivät enää katkaise selostuksia otteluiden ratkaisun hetkillä. Yle Puhe antaa myös hienon mahdollisuuden uusille tapahtumaurheilun selostuksille. Toivomme, että kuuntelijat löytäisivät ja ottaisivat kanavan omakseen mahdollisimman nopeasti”, sanoo YLE Urheilun päällikkö Markku Jylhäsalo.

 

Täysillä ja tunteella

 

Kanavalla kuullaan urheiluohjelmaa noin 20 tuntia viikossa. Puheen illoissa alkaa arkisin klo 18:n uutisten jälkeen Urheiluilta-ohjelma, joka sisältää talven aikana muun muassa Jääkiekkokierroksen. Viikonloppuisin Urheiluilta käynnistyy klo 16.30. Päivätapahtumia eli Tour de Skitä, Mäkiviikkoa, SM-hiihtoja, Kalevan kisoja ja muita vastaavia seurataan luonnollisesti jo päivällä. Kaikki tapahtumat välitetään suorina lähetyksinä.

 

Urheiluilloissa viisi juontajaa käsittelee aiheitaan rohkeasti ja tunteella. ”Tällainen tekemisen tyyli sopii urheiluun, urheiluhan on tunnetta. Ollaan täysillä mukana”, vakuuttaa YLE Puheen urheilulähetysten tuottaja Sari Kejonen. ”Pääsemme myös taustoittamaan lajeja ja tapahtumia. Eikä jälkipeliäkään unohdeta.”

 

YLE Puheen urheiluääninä kuullaan tuttuja ja taattuja tekijöitä Jussi Eskolaa, Kaj Kunnasta, Nina Vanhataloa, Antti-Jussi Sipilää ja Riku Salmista.

 

”Juontajaporukkamme on heittäytymiskykyistä ja ennakkoluulotonta. He ovat rautaisia radioammattilaisia, jotka tuntevat urheilua erittäin hyvin”, Sari Kejonen kertoo.

 

Urheilujournalismin Grand Old Man Arto Teronen aloittaa Puheessa oman ohjelmansa, jossa keskustellaan urheilusta ja urheilukulttuurista taatusti kiinnostavista ja varmasti myös yllättävistä näkökulmista. Artolla on ohjelmassaan vierailijoita, joiden myötä aiheet ja näkökulmat vaihtelevat.

 

Oikea hetki yhteistyökuvioille

 

Vaikka valtakunnallistuvan Puheen aloitusvuosi on täynnä isoja urheilutapahtumia, tekijät katsovat myös tulevaisuuteen.

 

”Nyt on oikea hetki luoda puitteet mutkattomalle yhteistyölle lajiliittojen kanssa. Olkaa yhteydessä, kertokaa kiinnostavista tapahtumista ja ihmisistä. Me kyllä kuuntelemme”, Sari Kejonen kehottaa.

 

”Meillä on paljon ideoita, mutta niitä ei ole koskaan liikaa. Varmasti lajiliitoilta ja järjestöiltä tulee myös sellaisia ideoita, joita emme ole osanneet ajatella.”

 

Urheilu vetää kuulijoita. Jääkiekkokierroksen play offeilla on ollut yli 400 000 kuulijaa. Runkosarjan ottelut ovat vetäneet radion ääreen läpi talven 250 000–300 000 suomalaista.

 

Tulosurheilu säilyy jatkossakin YLE Radio Suomessa. YLE Puhe keskittyy tapahtumaurheiluun, keskeytyksittä.

 

 

Lisätietoja:

Tuottaja Sari Kejonen, YLE Urheilu

Ohjelmapäällikkö Riku Saaranluoma, YLE Puhe